Mit tanulhattunk a válságból?

Mit tanulhattunk a válságból?

Válság

Azt gondolom, hogy fontos lenne levonni bizonyos tanulságokat is, nem csak hőzöngeni a válság miatt, nemde?

A közelmúltban hosszasan beszélgettem egy bankár barátommal, és elmondta, hogy az ilyen válságoknak törvényszerűen be kell következnie, mert a következő folyamat zajlik le (nem az én gondolataim, tolmácsolom azt, amit ő mondott):

Először elszedik az emberek pénzt különböző alapokon és/vagy bankokon keresztül.

Aztán ezeket befektetik, illetve kihelyezik, és ezek nagyon sok pénzt keresnek.

De mivel fenn áll a tartozásuk az emberek felé, emiatt ki kell találni valami helyzetet, amiben legálisan nem kell visszafizetni a pénzt.

Nos, ilyen lehet pl az is, ha egy előre kijelölt cégbe csoportosítják a tartozásokat, majd hagyják ezt bedőlni – lásd Lehman Brothers, és társai.

Eddig a barátom gondolatai, és mintegy folyományaként jönnek a következők:

Annak érdekében, hogy ne rántsa magával az egész gazdaságot, emiatt a kormányok kénytelenek mindenféle programmal a gazdaság segítségére sietni, amihez a nemzetközi bankvilágtól szerzik meg a pénzt.

Persze ezek az intézetek csak bizonyos kondíciók mellett adják ki ezeket az összegeket:

Pl bizonyos intézkedéseket, szigorításokat kelljen hozni az emberek jogainak megrövidítésére, vagy a minél szorosabb kontrollra.

Pl legyen teljes belelátásuk az ország belső pénzügyeibe.

Pl legyen több rendőr az utcán, hiszen „féken kell tartani az embereket”, akik épp most veszítették el a fizetésük egy jelentős részét, vagy akár az állásukat.

Stb.

Nos, hadd találgassak:

1. Lehetséges, hogy a nemzetközi bankok szerettek volna biztonságosabb helyet találni a pénzeiknek, és erre a kormányok nagyobb garancia nekik, mint a reálgazdaság?

2. Netántán hamarosan alapvető emberi jogok lesznek megnyomorítva, ami ha nem tetszik valakinek, akkor a sok rendőr majd jól ellátja a baját?

3. Esetleg még központosítottabb lesz a nemzetközi pénzvilág, és az egyes országok kénytelenek a nemzetközi bankárok diktálta megállapodásokat megkötni, és végre is hajtani?

Áááá, nincs itt semmilyen összeesküvés elmélet. Mindössze arról van szó, hogy amikor valahol több pénz gyűlik össze, mint amennyi egy-egy ország vagyona, cashflow-ja, akkor az a pajzán gondolat szokott előjönni a legtöbb embernél, hogy milyen jó lenne kontrollálni, és saját hasznomra fordítani a pénz segítségével az ország folyamatait lesza…va, hogy mi fog történni az adott ország gazdaságával, embereivel.

Valld be őszintén magadnak, hogy ha lenne 1000 milliárd dollár a kezedben, nem rosszalkodnál vele? Ugye?

Nos, szerinted nincs ennyi pénz egy kézben sehol?

A jelenlegi gazdasági elnyomás lényege, és ez minden elnyomás lényege, hogy

1. nem engedi neked, hogy élvezd azt, amit létrehoztál, megteremtettél

2. és olyan dolgokat erőltet rád, amikre neked nincs szükséged, vagy ami ellen tiltakozol.

Mondok rájuk példákat:

1. Az elsőre élő példa, hogy minél több pénzt termelsz, az adó annál több (progresszív). Vagy a sokszorosan adózott pénzből megvásárolsz egy ingatlant, majd erre az illetéken túl már vagyonadót, füstadót, küszöbadót, ajtóadót, stb is kell lassan fizetni. Azaz nehogy már élvezd azt, amit megtermeltél!

2. Mikrochip az útleveledbe, hogy tudjanak követni, bárhová is mész. Vagy fogadj el olyan törvényeket, amelyek legalizálják a drogokat. Vagy, ha a szomszédod feljelent, akkor elvisznek a pszichiátriára, és kapsz egy sor elektrosokkot anélkül, hogy bárki bármit is kérdezne tőled.

Szóval, a képlet, hogy elkerüljön tőled a pénz, amit kínkeservesen megtermeltél, és lehetőleg ne is tudj ez ellen tenni semmit.

Nem ez van most?

Rendben, de mit is tehetünk?

Folytatás a következő Blogban…

Horváth Zoltán
Cashflow Mérnök


Ajánlom másoknak is:
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Digg
 • Facebook
 • blogtercimlap
 • LinkedIn
 • Live
 • MSN Reporter
 • blogmarks
 • MyShare
 • MySpace
 • NewsVine
 • Technorati
 • RSS
 • Mixx
 • Twitter

17 hozzászólás “Mit tanulhattunk a válságból?” bejegyzésre

 • Holbi szerint:

  Teljesen egyet értek veled Zoltán!

  A jelenlegi helyzet sajnos ez.

  Nem tudsz olyan irányba nézni, ahol ne lenne elnyomás, és ezt mindössze egy nagyon kicsi része (kb. 2,5 %-a) csinálja az embereknek a maradék 97,5% kárára.

  Én valamikor azt tanultam, hogy a demokrácia az a demos (nép, többség) és a kratia (uralom) szavakból ered és ezt jelenti, hogy a többség uralma a többség érdekében. De manapság olyan látszat demokráciáink vannak csak, ahol a háttér pénzügyi “főméltóság” megmondja, hogy mit tehet egy kormányfő.

  Csak a tegnap előttről máig terjedő időszakban a CHF/HUF árfolyam mozgatásával megint el tudtak lopni a családomtól kb. 2 millió Ft-ot mindössze 2 nap alatt.

  Kíváncsian várom, hogy mit tehetünk ez ellen.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Szia Holbi,

  igen, én is látszat demokráciát látok. Remélem egyszer majd arra ébredünk, hogy tényleg a valóság látszik, és nem pedig valami más “vetítés”.

  Válasz

 • Zoltán, Zoltán, Zoltán!

  Jó Neked az, hogy ilyen logikusan, az összefüggéseket látva és láttatva kommunikálsz?! Ráadásul (köz)érthetően! Ejnye, ejnye!

  CSAK ÍGY TOVÁBB!!!

  És még mennyi mindent lehetne a példák közé sorolni! Ugyebár.

  Költői? kérdésedre a válasz: 1000 milliárd dollárnál nagyobb összegek is lehetnek egy kézben (bár lehet, hogy ez egy cég keze, de ahhoz meg csak emberek tartoznak, vagy nem?!)

  És akkor még egy kérdés: Ha a bankok “legálisan” nem fizethetik vissza a tartozásaikat, akkor mi, emberek milyen “legális” eszközökkel tehetjük meg ugyanezt? Mert hogy amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten. Vagy már megint rosszul gondoltam, félreértettem valamit? :-)

  Örülök a bejegyzésednek és köszönöm is egyben.

  Üdvözlettel,

  János

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves János,

  gondoltam, hogy egy kis logikai gondolkodással elindul még több logikus gondolkodás.
  Mivel rendkívüli csapat van itt a Cashflow Mérnök blogon, ez meg is történt, meg is történik rendszeresen, nem? :)
  Már én is régóta keresem azt a legális megoldást, hogy hogyan lehet azokkal a játékszabályokkal játszani, ahogy a bnkok játszanak.
  Aki tudja, árulja el legyen szíves, szerintem sokakat érdekelne! :)

  Válasz

 • Izsák Károly szerint:

  Kedves Zoltán!

  Nem kommentálom, amiket írtál. Inkább a jövő felé indulnék.
  Tartalékképzés, lehetőleg nem bankbetétben, hanem likvid értékőrzőkben, ami szinte minden lehet pénzpiaci terméken kívül. Hitelből ne vásárolj, és általában ne vásárolj. Tedd félre a reklámokkal rád erőltetett sznobizmust. A mai ember költekezésének 50 %-a – amit nem a létfenntartásra fordít – kidobott pénz, felesleges, és így környezetszennyezés, energiapazarlás. Hosszú távon az önfenntartó kisgazdaságokban, kisközösségekben és a vidék, a magyar föld megtartó erejében hiszek. A városokban az emberek sokkal inkább ki vannak szolgáltatva, bár látszatra itt könnyebb megélni, munkát találni.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Károly,

  nagyon igaz! Ezek azok a dolgok, amikkel lehet előrehaladni! :)

  Válasz

 • Dzsozi szerint:

  Uraim!

  Le vagyok nyűgözve. Örülök, hogy ilyen bölcs gondolatokat olvashatok. Mind Zoli mind a hozzászólók írásai tetszenek, nagyon várom a folytatást.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Dzsozi,

  köszi a nyugtázást a többiek nevében is.
  Tényleg kivételes minőségű csapat kezd itt összeállni! :)

  Válasz

 • Ha pénzügyek szerint:

  Mindenki tudja, hogy vannak dolgok, amiket nem lehet megvalósítani.
  Egészen addig, amíg jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja…
  Albert Einstein

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Ha Pénzügyek,

  ez nagyon igaz, sok sikeres ember emiatt lett sikeres!

  Válasz

 • Juhász Gábor szerint:

  Nem lesz több válság,mert …..
  Tudjátok a nemzetközi szó gyarmatosítást is jelent !???

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Gábor,

  nem, nem tudtam. De ezt látom megvalósulni…

  Válasz

 • Demokrácia?!
  Aki az uralmat gyakorolná, az most valóságshow-t néz. Kell valami (mint ez a bejegyzés), hogy a helyzet pozitív irányban elmozduljon. De mivel az ember lusta és kényelmes, legalább 20-30 év nevel(őd)és kell, hogy az átlagember felelősen viseltessen a dolgai iránt. Vagy éhinség.
  Addig is (maguk iránt) felelősen gondolkodnak helyettünk, s próbálnak minket a (már) jól bevett szokásaink között tartani.
  Azért jó a blogolás, mert itt nem csak “Ők” hallathatják hangjukat, s alulról építkezve talán egyszer változik a Nagy Büdös Helyzet.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Péter,

  és a változás a mi cégünkben, és a mi családunkban kezdődik!
  Ez a célunk, hogy változást érjünk el ezeken a szinteken, és stabilabbak leszenk a cégek is, családok is. :)

  Válasz

 • Dr Sziszák György szerint:

  Kedves Zoltán,

  Eddig a bejegyzésedig egy felelősen gondolkodó, segítő embertnek tartottalak, de a mostani írásoddal – amit nem is magadnak tulajdonítasz, hanem egyik barátodnak -, nem tudok egyet érteni.
  A válság mögé nem szabad egy összeesküvés elméletet gyártani, mert aki ezt teszi és ráadásul maga mögé sorakoztat embereket, az elhárítja magától a felelősséget, és nagy hibát követ el. Itt az ideje, hogy mindnyájan vállaljuk a felelősséget a tetteinkért, a hiteleink felvételéért, az uniós csatlakozásért, stb…
  Itt az ideje, hogy megoldást találjunk és ne másokat hibáztassunk. Ha mindenki megoldja a saját problémáit, akkor megoldódik az ország problémája is.
  Vállaljuk a felelősséget, ellenben az út egyenes az elmebetegség, zűrzavar irányába. Fizessük vissza a hiteleinket! honnan? itthonról? nem ez nem fog menni! Menjünk külföldre vállalkozásainkkal, hozzuk Magyarországra az ott megtermelt profitot, adózzuk le itthon, és máris segítettünk magunkon és az országon. Ne pedig offshore cégekbe áramoltassuk az itthon nagynehezen összeszedett forintokat. Az Unió nem csak a multiknak lehetőség nálunk eladni, hanem számunkra is lehetőség egy néhány száz milliós piacon megjelenni. Vigyük külföldre a termékeinket, terményeinket, ez segíthet a kilábalásban…

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves György,

  örülök, hogy a felelősséget igyekszel felemleni az olvasókban, ebben maximálisan egyezik a szándékunk! :)
  Ugyanakkor nem árt megnézni azokat a dolgokat is, amik az orrunk előtt zajlanak. És itt nem a felelősség eldobására gondolok!
  Az, hogy megrendezett-e ez a válság, vagy sem, ebben lehet eltérő a véleményünk, vagy a tapasztalásunk. Ezzel semmi gond nincs.
  A nyilvánvaló dolgokat azonban kötelesek vagyunk megfigyelni, amennyiben tényleg felelősen akarunk változtatni.
  És ha a megfigyelhető dolgok azt mutatják, hogy bizony megrendezett dolgok is vegyültek a válságba, akkor azt ekként kell megfigyelni, nem másként, igaz? :)
  Nagyon jó, hogy felvetsz ilyen nézőpontokat, és hogy a jó irányba törekszel te is!

  Válasz

  Ha pénzügyek megjegyzése:

  Kedves György, maximálisan egyetértek.

  A várható átlagéletkor 75 és 80 év között van. És emelkedik. Mire elérjük a század végét, az átlagéletkor kitolódik 85 vagy 90 évig is. Ez azt jelenti, hogy akárhány éves vagy most, 20, 30, 35, igazából nem számít. Vondd le a 80-ból, és megkapod azoknak az éveknek a számát, amelyeket ebben a helyzetben kell leélned. És kérdezd meg magadtól: akarsz-e még így élni 20, 30, 50 évig?

  A válasz, az őszinte válasz csak az lehet: nem, mert a helyzet nem válik jobbá. Az emberek szeretik a szenvedéseiket, és nem válnak meg tőlük.

  Az emberek szeretnek a problémáikról beszélni, de ha csak folyton panaszkodnak, akkor meg kellene kérdezni tőlük, hogy mit szándékoznak tenni ellene? Mert az Ő életéért csak Ő a felelős, senki más.

  Minden számít minden fontos, de fel kell tennünk magunknak a kérdést: mit akarok az élettől? Ha erre őszintén tudunk válaszolni akkor el tudjuk dönteni mi a jó nekünk és mi nem.

  Ha vállalod a felelősséget a döntéseidért az eszközöket megtalálod hozzá:)

  Válasz

Itt lehet hozzászólni !

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés

Naptár
május 2010
H K S C P S V
« ápr   jún »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Huszárvirtus

Huszárvirtus az értékesítésben

Szeretnél-e egy ennyire hatékony értékesítői egységet a cégedben, amely őrületbe kergeti a konkurenciádat, miközben te képes leszel annyi eredményes "huszárt" előállítani, amennyit szeretnél?
Kattints a képre!

Huszárvirtus

Családi Életvezetés

Családi Életvezetés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Cashflow Családi Életvezetés

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés