Válság, hatása és kezelése

Világ „válság”, az „Isteni” színjáték?

Válság

Összefoglaló tanulmány a válságról – egy 2008-ban írt tanulmány közreadása a Cashflow Mérnök blog olvasóinak!

Gazdasági világválság: hisztéria vagy valóság

Nos, itt ülünk egy gazdasági világválságnak nevezett helyzet kellős közepén, és a legrosszabb dolog talán az, hogy nagyon nehéz kihámozni, hogy honnan is fúj a szél.

Egy emberre nincsenek rossz hatással azok a dolgok, amiket teljesen ért, és képes kezelni. Gondolj csak bele, hogy nem reszketnek a lábaid a félelemtől arra gondolatra, hogy fogat kell mosnod, vagy, hogy vacsoráznod kell. Így van?

Ezek egyszerű mozgássorok, és képes vagy kontrollálni, érted a működését, és emiatt szinte nem is visz figyelmet a részedről, és könnyedén boldogulsz vele. Mivel kontroll alatt tartod a folyamatot, emiatt nem is tud az rád rossz hatással lenni.

Ezzel a gazdasági világválsággal „mindössze” annyi a bajunk, hogy nem látjuk pontosan az összetevőit.

És ameddig ez nem teljesen tiszta, addig negatív hatással lehet ránk ez a folyamat.

Ez az írás egy leckesorozat része, amelynek a célja az, hogy részben nagyobb megértést adjon neked a válság mibenlétéről, és másrészt olyan gyakorlati eszközöket adjon a kezedbe, amelyekkel képes leszel csökkenteni, vagy akár meg is tudod szüntetni a válság rád, illetve cégedre gyakorolt hatását.

Miről is van szó tulajdonképpen?

A felszínen zajlik egy „műsor”, amely azt hivatott elhitetni, hogy valami nagyon nagy és komoly probléma keletkezett, és te ettől omolj össze, vagy húzódj vissza, és semmiképp ne maradj az útban.

Ezt a történetet jobban megérted, ha egy kicsit kitérünk a pénz eredetére, és szerepére.

A pénz annak idején azért jött létre, mert az árukereskedelem eléggé lassú és nehézkes volt. Szükség volt valami olyan eszközre, ami helyettesítette az értékes dolgokat, azaz valamilyen mérceként ideiglenesen közvetítette az emberek által létrehozott értékeket.

Lefordítva: volt egy tehened, és kacsákat akartál értük kapni. Elmentél a tehénnel a vásárba, és vagy szerencséd volt, vagy nem abban, hogy találtál-e valaki, akinek voltak kacsái, és éppen tehenet akart értük.

Látható, hogy ez nehézkes.

Amikor megjelent a pénz, mint közvetítő és értékmérő eszköz, látható, hogy felgyorsult ez a folyamat. Mindenki elfogadta a pénzt, akármi is volt éppen ez. Angliában volt időszak, amikor a pénz szerepét faragott bot látta el.

És látható az is, hogy a közvetítőként belépő pénz amellett, hogy segíti a termékek kereskedelmét, csak addig működik, amíg van mögötte termék, vagy állat, vagy szolgáltatás, azaz értékes dolgok.

Továbbá, ha túl kevés pénz van forgalomban, az lassítja a kereskedelmet, és egyben felértékeli a pénzt, ha pedig túl sok pénz kerül forgalomba, akkor vagy a pénz értéke csökken (infláció), vagy a termelés növekszik meg annak érdekében, hogy ellensúlyozni tudja a megnövekedő vásárlóerőt.

Tehát, a termelés és a pénz mennyisége kéz a kézben jár, a rendszer nem enged jelentős eltérést egymástól, visszakorrigál, ha nagyon elmozdulnának egymástól a mennyiségek, azaz, ha túl sok termék keletkezne, és a pénz mondjuk változatlanul maradna, vagy épp fordítva.

Amikor sok pénz kerül a gazdaságba, akkor a gazdasági felgyorsul, és szépen növekszik. Amikor a pénz nehezen hozzáférhetővé válik, akkor a gazdaság szépen lelassul, emberek kerülnek az utcára, és kialakul az úgy nevezett gazdasági válság.

Folytatás a következő blogban…

 

Horváth Zoltán
Cashflow Mérnök 

Ajánlom másoknak is:
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Digg
 • Facebook
 • blogtercimlap
 • LinkedIn
 • Live
 • MSN Reporter
 • blogmarks
 • MyShare
 • MySpace
 • NewsVine
 • Technorati
 • RSS
 • Mixx
 • Twitter

10 hozzászólás “Válság, hatása és kezelése” bejegyzésre

 • Kata szerint:

  Kíváncsian várom a folytatást!

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Kata,

  megérkezett, és még lesz egy… :)

  Válasz

 • Rex szerint:

  Új blogban folytatódik, vagy új bejegyzésben?

  Válasz

  Hídvéghy Róbert megjegyzése:

  Kedves Rex!

  A következő bejegyzésben folytatódik a tanulmány.

  Még a héten meg fog jelenni! : )

  Válasz

 • Lajos szerint:

  Számomra nagyon tanulságos,és tapasztalatszerző anyag,amit alkalmazni is fogok.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Lajos,

  örülök, ha segíthettem :)

  Válasz

  Lajos megjegyzése:

  KÖszönöm ! Lajos

  Válasz

 • Zoltán!
  A jelenlegi (v)álságnál sztem fel kell tennünk a kérdést, hogy gazdasági, vagy inkább gazdálkodási válság zajlik? Véleményem az, hogy aki jól gazdálkodik, és a bevétel-kiadás egyenlege plusszos, vagyis mindíg több a bevétel, annak nem számít mi történik a világban. Így teljesen ki lehet maradni a médiák által hisztérikusan felfújt krizisből. És a Casflow Mérnök is erre tanít, nem igaz?

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Egyszeruenmilliomos,

  nagyon igaz, amiről írsz, valóban az egyetlen védekezés, ha profi módon gazdálkodunk. Nem látok más gyors védekezési lehetőséget. :)

  Válasz

 • TrueInfo szerint:

  Sziasztok!
  Azt vettem észre, hogy azoknak akik elolvassák a bankok működéséről szóló weboldalam össze lapját, azok tudása jelentősen nő a témakörben. Ugyanakkor csökken az összeesküvés-elméletek iránti lelkesedésük.
  Itt van példával illusztrálva hogyan sokszorozzák fel a pénzt a bankok: http://bank-penz.co.cc

  Válasz

Itt lehet hozzászólni !

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés

Naptár
április 2010
H K S C P S V
« márc   máj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Huszárvirtus

Huszárvirtus az értékesítésben

Szeretnél-e egy ennyire hatékony értékesítői egységet a cégedben, amely őrületbe kergeti a konkurenciádat, miközben te képes leszel annyi eredményes "huszárt" előállítani, amennyit szeretnél?
Kattints a képre!

Huszárvirtus

Családi Életvezetés

Családi Életvezetés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Cashflow Családi Életvezetés

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés