Vezetői pénzügyek kontra hagyományos pénzügyek?

Vezetői Pénzügyek – neked is van pénzügyi funkciód akár tudsz róla, akár nem!

lefelé menő trend megfordítása

Tapasztalatom szerint sok cégvezető fejében nem teljesen különülnek el az egyes pénzügyi funkciók, és nem minden vezető tudja, hogy pontosan milyen pénzügyi funkciók tartoznak ő hozzá.

Az elmúlt mintegy 15 évnyi konzultánsi tapasztalat alapján bátran kijelenthetem, hogy sok cégvezető – és persze tisztelet a kivételeknek – nincs tisztában azzal, hogy pontosan milyen funkciók is tartoznak hozzá a pénzügyekből.

Kicsit szedjük szét azt, amit ma a pénzügyek alá sorolnak. Van olyan, hogy:

 1. pénzbeszedés, behajtás
 2. pénzek kezelése, kiadása
 3. könyvelés
 4. bevételek tervezése
 5. kiadások tervezése
 6. döntés az egyes kifizetésekről
 7. adóstratégiák
 8. pénzügyi kimutatások vezetőknek
 9. stb.

Nem kívánom felsorolni az összes funkciót, de a fentiek egy jó képet adnak arról, hogy mennyire sok féle elemből áll is össze egy cégben a pénzügy.

Nos, a fentiek közül legalább a fele kifejezetten a tulajdonos és a felső vezetői kör – és nem a pénzügyesek – kezében van, illetve kellene hogy legyen. Ezek 4-5-6-7 pontok.

Amit tapasztalok az az, hogy erről sok tulajdonos nem is tud. Emiatt ezek a funkciók vagy el vannak valahogy osztva a cégben, és “Gizike” illetve “Jolika” intézi (megszokásból), vagy egyszerűen mindenki végzi ezeket a funkciókat.

Ez az a jelenet, amikor minden munkatárs “kiadást tervez”, és persze oly módon, ahogy ő maga gondolja, azaz “pénz nem számít” alapon.

Ilyenkor ugrik ki a tulajdonos az ablakon az idegességtől, vagy gondolkozik azon, hogy vajon hány évet fog ülni, mert hogy most ő biztosan lemegy a dolgozók közé, és helyben beveri egy párnak a fejét baltával.

Hiszen ő mindent megtesz annak érdekében, hogy menjenek a dolgok előre, és legyen profit is, éjszakázik, nem látja a családját, stb, és akkor a “felelőtlen dolgozók” elherdálják az összes pénzt.

Érthető ez a felindulás, de nem jogos, hiszen ő maga hozta a dolgozóit olyan helyzetbe, hogy szabadon költekezhetnek azáltal, hogy nem szabályozta le ezt a funkciót a cégében.

A másik példa, hogy éppen a könyvelője azt közli vele december 20-án reggel – adófeltöltéskor – hogy “Főnök, százezermilliárd forint adót kell ma befizetnie!”. Ilyenkor a vezető agyát elborítja a lé, és már az sem számít, ha “különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért” fogják vádolni, de akkor is megfojtja a könyvelőt egy kanál vízben!

Tehát, mivel a tulajdonos nem adót tervezett, emiatt ezt a könyvelő tette meg oly módon, hogy az neki kedvezzen: “maximális adóbefizetés, mert abból baj nem lehet!”

ÁÁÁÁÁÁÁ!

Gondolom, hogy sokaknak ismerősek ezek a helyzetek.

A jó hír, hogy tőled függ a dolog, kedves cégvezető, tulajdonos! Milyen rossz is lenne, ha a szomszédodtól függene, és engedélyt kellene kérned tőle, hogy javíthass ezeken az állapotokon.

Amennyiben érdekel, hogy hogyan épül fel egy cégben a pénzügyi struktúra, és hogy mely pénzügyi funkciók mely poszthoz tartoznak, akkor klikk ide: Pénzügyi struktúra

Egy új terméken dolgozunk és szeretnénk megtudni, hogy neked pontosan milyen megoldásokra van szükséged!

Azt gondolom, hogy nem árt, ha tisztában vagyunk a pénzügy működését biztosító, összehangolt struktúrával, ugyanis ennek hiányában gyorsan a vádlottak padján végzi az ember :-)

Horváth Zoltán
Cashflow Mérnök

Ajánlom másoknak is:
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Digg
 • Facebook
 • blogtercimlap
 • LinkedIn
 • Live
 • MSN Reporter
 • blogmarks
 • MyShare
 • MySpace
 • NewsVine
 • Technorati
 • RSS
 • Mixx
 • Twitter

4 hozzászólás “Vezetői pénzügyek kontra hagyományos pénzügyek?” bejegyzésre

 • Gyuró János szerint:

  Igen, fel lehet háborodni ezeken egy vezetőnek, de tényleg nem jogos. Hiszen övé a cég, övé a felelősség, alapvetően ő irányít. Vagy mégsem?! Akkor érdemes lehet körbenéznie, hogy kinek mi is a konkrét, pontos feladata, ki miért felel.

  Gyuró János
  http://www.bajnokcegvezetokutja.hu

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves János,

  egyetértek! Lehet, hogy neked is hasonló tapasztalataid vannak cégvezetőknél?

  Üdv: Zoltán

  Válasz

  Gyuró János István megjegyzése:

  Kedves Zoltán!

  Hogyan is fogalmazzak? Egyrészt ritkán van betekintésre lehetőségem pénzügyi területre. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ha a főnöknek (=tulajdonos, vezető vagy mindkettő) egyéb területeken is meggyűlik a baja alapvető, stratégiai fontosságú kérdésekben, akkor máshol/másban sem lát tisztán.

  T. Harv Eker: A milliomos elme titkai c. könyvében írja, hogy “Mindent ugyanúgy csinálunk, mint bármi mást.” – nos, ezt többször tapasztaltam már, különböző területeken tevékenykedő embernél. Erre alapozom fenti kijelentésemet.

  Te mit gondolsz erről?

  Üdv: János

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves János,

  egyetértek. Ha egy vezető nem akar szembenézni a pénzügyeivel, akkor valószínűleg nem akar szembenézni pl az amberek fizetési rendszerével, vagy a bevételek megteremtésével sem.
  És ezekből egyre inkább csak baj származik.
  Ahogy szoktam mondani: ha én nem kontrollálom a cégemet, akkor majd valaki más fogja kontrollálni, és ez ritkán szokott ránk nézve kedvező lenni.

  Üdv: Zoltán

Itt lehet hozzászólni !

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés

Naptár
február 2010
H K S C P S V
« jan   márc »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Huszárvirtus

Huszárvirtus az értékesítésben

Szeretnél-e egy ennyire hatékony értékesítői egységet a cégedben, amely őrületbe kergeti a konkurenciádat, miközben te képes leszel annyi eredményes "huszárt" előállítani, amennyit szeretnél?
Kattints a képre!

Huszárvirtus

Családi Életvezetés

Családi Életvezetés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Cashflow Családi Életvezetés

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés