Pénzügyi válságkezelés hatékonyságnöveléssel #06

Pénzügyi kezelések, hatékonyságnövelés – valóság-show #06

lefelé menő trend megfordítása

A sokak által kicsire tartott tényezők, amelyekkel mégis sokat lehet megtakarítani?!?


Nos, a rendkívül kényes személyzeti kérdések mellett általában gond szokott lenni a pazarlás is.

Nem nagy dolgok egyenként, de összességében….

Például, hogy mennyit költ egy cég telefonra, mobiltelefonra, üzemanyagra, rezsire, stb,

A csapda ezekben a kérdésekben a „megszokás”: amikor jól megy, akkor kicsit lazábban szeretjük kezelni a kiadásokat is, és apró, pici lépésenként egy-egy kiadás típus úgy el tud szállni, hogy öröm nézni.

Példa: szigorú gazdálkodás van egy cégben, de még az elején tartunk a dolgoknak. A cégben van 2 db céges autó. Mivel nem gond, abban marad a tulajdonos a pénzügyi vezető, hogy legyen kifizetve a teljes üzemanyag költség, és nem nézik, hogy ki mikor merre jár és milyen ügyben. Hirtelen megugrik a piac, még kisebbnek tűnik az üzemanyag költség, és amúgy is van más „baj”, ami viszi a figyelmet.

Ugyanakkor a megnövekedett termelés a létszám növekedésével is jár, hiszen – szervezetlenség híján – „ki bírja ezt a sok munkát, főleg ennyi pénzért”.

Tehát lesz további 2-3 vezető, akiknek persze kell a céges autó, és ha már eddig minden üzemanyag költséget fizetett a cég, akkor most legyen így ez az újak esetében is.

És ennek mentén később esetleg további vezetők és céges autók keletkeznek, további üzemanyag költségekkel.

És ezzel nincs is olyan nagy baj mindaddig, amíg a piac, és a forgalom egyre növekedő stádiumban van.

De mi történik akkor, amikor – mint például most a világválság hatására – a piac hirtelen irányt vált, és jelentősen összeszűkül?

Szerinted a cégvezetők egyből elkezdik faragni a kiadásokat? Elsőre a válasz az lehetne, hogy persze, de a valóság az, hogy nagyon nehezen nyúlnak hozzá egy-egy megszokott kiadáshoz.

Jelen esetben komoly „közelharcot” kellett folytatnom a tulajdonossal, hogy bizony visszavágjuk például az üzemanyag költségeket. Hiszen hogyan mondjuk meg az érintett vezetőknek, hogy ezentúl pl. a Balatonra ne a céges pénzen utazzanak, és ne a céges autóval.

Furcsának tűnhet, de ez a helyzet a gyakorlatban. Visszavenni az életszínvonalból sosem egy kellemes, és sosem egy érzelmektől mentes akció. Ugyanakkor néha életmentő.

A többi hasonló kiadást, költséget végig elemezve, és a „nincs tabu” irányelvet szem előtt tartva, összességében mintegy 60-62%-os csökkentést tudtunk elérni a céges kiadásokon. És ebben nincsenek benne a bérek és járulékaik, illetve a megvásárolt áru értéke.

Érdekes látni, hogy amikor egy tulajdonos ráérez arra, hogy hogyan lehet ismét kontroll alá venni ezeket a tételeket, és havonta akár több millió forint megtakarítást is elérhet, akkor mindjárt előkerülnek a jó ötletek, és az eddig kőbevésett szabályok mindjárt megváltoztathatóakká váltak.

Ennél a cégnél például az üzemanyag költség teljes mértékben arányosítva lett az illető vezető egyéni teljesítményéhez. Mondjuk a szolgáltatási vezető ahhoz, hogy milyen mennyiségben, és milyen minőségben termel az adott hónapban.

Az értékesítési vezetőnél, hogy mennyi bevételt, illetve árréstömeget hoz be a cégbe.

Ily módon egyrészt az üzemanyag költség tervezhetővé vált – mindig a termelt érték X%-a -, másrészt megszűnt a korlátok nélküli üzemanyag fogyasztás, hiszen az érintett vezetők egyből érezni kezdték a saját zsebükön a túlfogyasztást.

Több alkalommal derült ki, hogy egy-egy témában szolgáltató másik cégnél csak le kellett ülni egyeztetni a költségeket, és máris új megoldások keletkeztek, és a költségek akár kevesebb, mint a felére estek vissza.

Ilyenkor mindig a medvés vicc jut az eszembe: amikor a medve a halállistával járja az erdőt, és mindenkit megöl, aki a listán van. Majd a nyuszika megkérdezi: „te, medve, nem lehetne, hogy kihúzz engem a listáról?” Mire a medve: „De!”.

Itt is volt ilyen: „nem lehetne, hogy a szolgáltatást valahogy jelentősen lecsökkentsük?” Mire a szolgáltató: De! Csak alá kell itt és itt írni a módosítást”.

Összegezve: egyesével végig kell nézni az egyes kiadásokat, és megvizsgálni a jelen helyzetet, és a korábbi feltételeket, és meg kell nézni, hogy érvényesek-e még ezek, és meg kell találni a minimum költséggel járó megoldást.

Tudom, hogy ez apró munka, de megéri, mert akár a felére is lehet csökkenteni a céges működés kiadásait.

Folyt.köv.! :-)

Horváth Zoltán
Cashflow MérnökAjánlom másoknak is:
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Digg
 • Facebook
 • blogtercimlap
 • LinkedIn
 • Live
 • MSN Reporter
 • blogmarks
 • MyShare
 • MySpace
 • NewsVine
 • Technorati
 • RSS
 • Mixx
 • Twitter

2 hozzászólás “Pénzügyi válságkezelés hatékonyságnöveléssel #06” bejegyzésre

 • István szerint:

  Nincs új a nap alatt!!! Réges régen ilyen volt a rezsigazdálkodás.
  Erre pedig nagy szükség van, de tervezni csak pontosan regisztrált analitikus információk elemzésével lehet. Vajon mi az a ráfordítás ami indokolt a bevétel megszerzéséhez és mi annak mértéke, ami még indokolt.

  Komoly kérdések, melyekre elsősorban az tud jól válaszolni, aki tudja, mikor fizethet ki a pénztáros vagy pénzügyes egy szállítói számlát.

  Van valaki aki tudja?

  Ha nincs, akkor hiába minden. Erre a tudásra alapozott gyakorlat (nagyon egyszerű) azonnali bevezetésével jelentős mértékű költségmegtakarítás érhető el.

  Állok segítségükre. Üdv. István

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves István,

  ugye rosszul látom, hogy a Cashflow Mérnök oldalon a saját dolgaidat reklmázod?

  Válasz

Itt lehet hozzászólni !

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés

Naptár
február 2010
H K S C P S V
« jan   márc »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Huszárvirtus

Huszárvirtus az értékesítésben

Szeretnél-e egy ennyire hatékony értékesítői egységet a cégedben, amely őrületbe kergeti a konkurenciádat, miközben te képes leszel annyi eredményes "huszárt" előállítani, amennyit szeretnél?
Kattints a képre!

Huszárvirtus

Családi Életvezetés

Családi Életvezetés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Cashflow Családi Életvezetés

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés