Pénzügyi kezelések, hatékonyságnövelés #04

Pénzügyi kezelések, hatékonyságnövelés – valóság-show #04

lefelé menő trend megfordítása

Hogyan értünk el egyik hónapról a másikra szinte hihetetlen eredményeket egy cég gazdálkodásának racionalizálása terén?

Említettem, hogy igen erőteljes, komoly lépéseket kellett tenni annak érdekében, hogy a válságkezelés alatt álló cég gazdálkodása meg tudjon fordulni, és nyereségessé tudjon válni.

Első lépésként adatokat gyűjtöttem és a megfelelő struktúrába rendeztem ezeket. (ehhez a Cashflow Hatékonyság Szoftvercsomagot használom, ugyanis ez alkalmas arra, hogy gyorsan és pontos adatokkal szolgáljon olyan struktúrában, amely valóban kiszolgálja a cég vezetőjét, tulajdonosát, és valódi döntéshelyzetbe hozza őt! Ugyanis ez a szoftvercsomag kifejezetten tulajdonosoknak, cégvezetőknek készült!)

Első ránézésre a cégnek rossz volt a pénzügyi struktúrája: nagyon alacsony árrés, emiatt kicsi árréstömeg, nagyon magas költségek, alacsony személyzeti hatékonyság, magas hitelállomány, stb

Na, erre varrjunk gombot…!

Az első stratégia az volt, hogy szedjük össze az összes olyan lehetséges megoldást, amivel lehet azonnal az árrést növelni.

Ha hiszed, ha nem, a cégben nagyon sok ilyen jellegű lépést lehetett összeszedni, pl.: számlázza le az összes szolgáltatást, amit elvégez. Ugyanis a személyzet egyfajta “Teréz Anyaként” ingyen dolgozott az ügyfeleknek.
Van ilyen, hogy bőséges szolgáltatást végzünk annak érdekében, hogy az ügyfél visszajöjjön hozzánk a következő alkalommal is. De ezek inkább gesztusok, apróbb figyelmességek, nem pedig a termelt árréstömeg akár 40-50%-át is kitevő le nem számlázott szolgáltatás.

Ez utóbbi már irracionális, és a céget a felszámolás felé mozgatja.

Vagy a másik: bejön a vevő, és az alábbi jelenet zajlódik le:

Vevő: Mennyibe kerül ez a bigyó?
Eladó: 100
Vevő: Nem lehetne 80-ért?
Eladó: De igen! Csomagolhatom?

Persze nem ezekkel a szavakkal, de a lényeg pontosan le van írva benne. Épp olyan ez a jelenség, mint amikor a medve a halállistával a kezében megy végig az erdőn, minden állat beletörődik, kivéve a nyuszikát.

Amikor az értékesítők fabatkát sem érnek, vagy bizonytalanok, mert nincsenek kiképezve tisztességesen (lásd: Huszárvirtus az értékesítésben), akkor – különösen stresszhelyzetben, mint például a jelenlegi gazdasági válság okozta helyzet – engedni fog a piaci nyomásnak, és szinte nulla árréssel fogja eladni a termékeket, szolgáltatásokat.

És ez a jelenség természetesen szintén a felszámolást célozza.

Olyan, mintha valamiféle jóvátételt csinálna az értékesítő, és a persze a cég menedzsmentje is, ha hagyja.

Nyilván itt főleg az volt a probléma, hogy a menedzsmentnek nem álltak a rendelkezésére a megfelelően strukturált adatok, és emiatt gyakorlatilag vakrepülésben voltak.

Rendkívül érdekesek ezek a “lelki” megnyilvánulások, és legtöbbször azt látni, hogy ez drasztikusabban taszítja a céget a halál irányába, mintha egy bérgyilkos éppen üldözőbe venne valakit.

Tovább is van (a válságkezelés), mondjam még? :-)

Horváth Zoltán
Cashflow Mérnök

Ajánlom másoknak is:
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Digg
 • Facebook
 • blogtercimlap
 • LinkedIn
 • Live
 • MSN Reporter
 • blogmarks
 • MyShare
 • MySpace
 • NewsVine
 • Technorati
 • RSS
 • Mixx
 • Twitter

3 hozzászólás “Pénzügyi kezelések, hatékonyságnövelés #04” bejegyzésre

 • Bratkoné Ilka szerint:

  Kedves TANÁR ur! Engem már tanitott, a Pedisuliban .Én voltam az/szerencsétlen/ aki valoban csak ott akart tanulni válalkozást és a csoport társnőim mindig lehurrogtak.Nagyonköszönöm,rengeteget tanulok most is,és ha egyszer nekem is lesz kisüzletem,hát akkor az itt tanult tudásomat foggom kamatoztatni sikeresen.Már most is vannak sikereim gyakorlásként a családomon gyakorlok,pénzügyiválság kezelést.Sikerült tartalékotképeznem és ma már tölemkérnek kölcsön. Saját kereszt fiamnak adok munkát a házkörül kis gyerekei vannak, legyen pénze,ha nincs munkája./persze kétszeranyit,de már nem kér kölcsön/amit soha vissza nem adott.Ma már én adok tanácsokat a családtagjaimnak a tanultakbol.Köszönöm Ilka

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Ilka,

  nagyon örülök, hogy sikerült segítenem neked, és stabilizáltad a pénzügyeidet! :)
  Most folyik egy családi szoftver fejlesztése is, amely segíteni fogja a családokat az anyagi stabilitás elérésben.

  Zoltán

  Válasz

  acy megjegyzése:

  Ezt viszont nagyon várom, mindenképp ki szeretném próbálni, akár szívesen lennék tesztelő is… Üdv

  Válasz

Itt lehet hozzászólni !

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés

Naptár
január 2010
H K S C P S V
« nov   feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Huszárvirtus

Huszárvirtus az értékesítésben

Szeretnél-e egy ennyire hatékony értékesítői egységet a cégedben, amely őrületbe kergeti a konkurenciádat, miközben te képes leszel annyi eredményes "huszárt" előállítani, amennyit szeretnél?
Kattints a képre!

Huszárvirtus

Családi Életvezetés

Családi Életvezetés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Cashflow Családi Életvezetés

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés