Hogyan kerekedj felül az adózás terhein?

Van megoldás az adóterhek kezelésére?

a helyes adóstratégia kiválasztása rajtad állSok vállalkozónál tapasztaltam azt a hozzáállást, hogy „ha már ilyen nagy az adó terhelése, akkor próbáljuk meg kijátszani…”. Nos, lehet, hogy van ennél jobb megoldás?

Az adók kijátszásával az alapvető gond, és ez egyezik az elmúlt 16-17 esztendő tapasztalatával, hogy egy adót kijátszó vállalkozó többet veszít a gáton, mint amennyit nyer a réven.

Volt egyszer egy ügyfelem, akivel kiszámoltuk, hogy mennyi adót sikerült neki megtakarítania oly módon, hogy a bevételeinek jelentős százalékát számla nélkül kapta.

Bútoros cégről beszélünk, és ez a cég egyedi bútorokat készített mind lakásokba, családi házakba, mind pedig irodákba.

Kiszámoltuk, hogy mintegy 20 milliós nagyságrendben nem fizetett be adót. Ezzel szemben álltak a következő tételek:

 1. nem aludt rendesen emiatt
 2. 2 munkatársa megzsarolta ezzel
 3. a többieket nem tudta munkára bírni, mert félt, hogy azok is megzsarolják
 4. loptak tőle a munkatársai, hiszen „ha a főnök „feketézik”, akkor nekünk is lehet…” alapon
 5. volt 2 olyan munkája is, ahol a teljesítés végén az ügyfél fizetés helyett annyit mondott neki, hogy „perelj be!”

Nos, ugye látszik, hogy mennyire érte meg neki a 20MFt adó be nem fizetése. Jóval többet bukott, mint amennyit nyert.

Azt látom, hogy a tisztességes adófizetés – a nagy terhek ellenére – még mindig nyerőbb! Már megint eretnek vagyok, nem? :-)

A helyes stratégia: termeljünk annyit, hogy beleférjen az összes adó.

Igazából csak nézőpont kérdése: sok az adó, vagy a cégem nem elég hatékony?

A sok adón csak úgy tudsz változtatni, ha elérjük együtt, hogy egy józanabb adórendszer legyen érvényben. Ez egy hosszú távú projekt.

A rövid távú viszont az, ha hatékonyabbá teszed a céged működését, és az adók után még neked is marad elegendő.

Annyiban kényelmetlenebb ez a második megoldás, hogy ez esetben neked is tenned kell valamit.

Mi a véleményed? :-)

Horváth Zoltán
Cashflow mérnök

Ajánlom másoknak is:
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Digg
 • Facebook
 • blogtercimlap
 • LinkedIn
 • Live
 • MSN Reporter
 • blogmarks
 • MyShare
 • MySpace
 • NewsVine
 • Technorati
 • RSS
 • Mixx
 • Twitter

22 hozzászólás “Hogyan kerekedj felül az adózás terhein?” bejegyzésre

 • Tóth Erzsébet szerint:

  Tökéletesen igazad van. A saját cégeimben én magam is így csinálom és bevallom nagyon jól alszom. Mivel munkám során elég sok cégvezetővel, tulajdonossal találkozok, pénzügyi tanácsdóként dolgozom, és könyvelési szolgáltatást is végzünk,- elvárás lett számomra, hogy csak olyan cgégeknek vállalunk szolgáltatást akik hasonlóan gondolkodnak, vagy legalább a céljaik között ott van, a jelenlegi “fekete, – kifehéresítése”. Természetesen, én is kihasználom a törvény adta lehetőségeket, sőt segítek másoknak is ezeket megtalálni és alkalmazni. Örülök, hogy nem vagyok egyedül.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Erzsébet,

  ez az öröm kölcsönös! :)

  Válasz

 • Még a főiskola alatt, az első hivatalos munkahelyemen volt egy pénzügyes, aki azt mondta: “Ne szörnyülködj, hogy mennyit vonnak le a pénzedből, inkább örülj, hogy van miből levonni”.
  Kétségtelen, hogy ez is egy nézőpont. Talán ma is aktuális, amikor sorra mennek tönkre a cégek.
  Az elméletet értem. A gyakorlat viszont dühít.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Zsuzsa,

  megértem a dühödet, remélem lesznek még szebb idők! :)

  Válasz

 • Albin szerint:

  Kedves Zoltán!
  Eddig csak olvagattam,most úgy gondoltam írok pár sort.
  Előre bocsátom nem vagyok pénzügyi szakember a szolgáltató szektorban próbálok talpon maradni,ezért is olvasom előszeretettel az írásaidat,hátha ragad valami rám is.
  Ennél a mai témánál vissza is érkeztünk egy korábbi blogbejegyzésedhez.Vajon az a bútorkészítő egy “ésszerű” adóteher mellett hagyta volna, hogy így megforduljon cégében a helyzet vagyis az emberei meg tudják zsarolni.Ki szeret úgy aludni,hogy közben ezek a dolgok nyomasztják,úgy kinyitni a postaládát,ha egy Apeh-es levél érkezik összeugrik a gyomra? Szerintem senki.De itt van ez a fránya “válság” és mindenki a túlélésre hajaz,ez se az adózási hajlandóságot növeli.Amit igazán nem értek – nem Tőled várom a választ -,hogy tőlünk északra van egy működő,jól bevált, egyszerű modell miért nem vesszük át? Emlékszünk az EVA-ra? Mekkora sikertörténet volt? Mennyivel több folyt be az államkasszába a vártnál? Nagyon sok vállalkozó kollégámmal beszélgetünk erről és itt újra visszautalok a mai bejegyzésedre,szerintünk ennek kellene lenni a rövidtávú projektnek.

  ui:Megragadom az alkalmat,hogy megköszönjem a megtakarítási számla ötletet.Bevezettem a cégemnél és remekül működik.Apránként gyűlik a tartalék és ez nagy magabiztosságot ad ebben a bizonytalan helyzetben.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Albin,

  egyetértek, az EVA egy sikertörténet. El is akarták törölni gyorsan (EU részről, miniszterelnöki tanácsadók részéről), de szerencsére eddig túlélt.
  Több adóvetéelt hoz, mint amennyit terveztek vele.
  Miért is?
  Mert egyszerű, elfogadható mértékű, és lehet nyugodtan aludni. Szóval itt a sikeres példa! :)
  Külön öröm számomra, hogy bevált a tartalékszámla! Csak így tovább!

  Válasz

 • Tóth Tamás szerint:

  Igen az adóeltitkolásnak vannak költségei, amik pénzesíthetők.
  Valóban ilyen a zsarolhatóság is. Én jó pár éve rájöttem, hogy egyszerűbb befizetni az adót, amit muszáj. Ésszerű átszervezések mellett ez nem halálos recept.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Tamás,

  nagyon köszi a megerősítést, egyetértek! :)

  Válasz

 • István szerint:

  Kedves Zoltán! Csoda történt. Most jól működik és gyorsan.

  A támához:

  Az adó,- járulék (TB) elkerülés bizony sokat hoz a pénzben a konyhára. A vállakozásoknak két számottevő adóterhe van:
  1, Társasági adó
  2, Iparűzési adó

  Ha van gépjármű, akkor annak az adója, (és a biztosításai, bár ez saját érdek is).

  Az ÁFA pénzügyi szempontból inkább, jelent kockázatot, ha nem fizetnek a vevők és nem folyik be a fizetendő ÁFA fedezete. Ezt hitelből kell fedezni, vagy az adóhatóság beszed (ha bevallottad) és késedelmi kamatot számol fel, ami megfelel a piaci kamnatnak vagy nagyobb , mint a piaci kamat.

  És persze ha nem folyik be az árbevétel, ill. csak késedelmesen, akkor az árbevétellel fedezett a dolgozók munkabéréből már levont és a bér után fizetendő SZJA- nak és járulékoknak sem lesz fedezete.

  Hát, hogy ne legyen fizetendő ÁFA, és fedezetlen járulék és SZJA, erre az a reakció, hogy dolgozzunk FEKETÉN, fizessünk zsebből. Kockázatos, de biztonságossabban finanszírozható egy termelés, mintha folyton perelni kellene a vevőket.

  Nincs jogrendszer, mire megnyer egy pert az enűmber, el is adták a céget, aki tartozott, sőt az az ügyvéd bonyolítja az adásvételt, aki a vevő céget képviseli a perben.

  Ha az lenne, hogy az igazolt számla teljesítés, szerződés szerinti összege az első tárgyaláson hozott ítélet szerint végre hajtható, és a veő perelhet vissza, (bármilyen okkal) akkor már tervezhető lenne a legkésőbbi pénzügyi teljesítési határidő, és mert így a késedelmes fizetés miatt a végrehajtásig felszámítható késedelmi kamat is befolyna, nem keletkezne a nyereséget terhelő (elvivő) kamatveszteség se. Persze ha bukta a pert, akkor ???

  Az pedig, ha nem folyik be csak a vállakozó zsebébe a TB járulék fedezete és ÁFA nélkül zsebbe folyik be az árbevétel, miközben a KÖLTSÉGEK KÖZÖTT

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Szia István,

  örülök, hogy megjavult, és újra a fedélzeten! :)

  Válasz

 • István szerint:

  EL VAN SZÁMOLVA A levonható ÁFA a költségvetés rendesen károsul.

  Ha 1000 milliárd lenne az éves fekete árbevétel, (az országban) akkor kb. ennyivel kissebb a társasági adó alap. Az-az 180 millió az adó hiány ( ebből 18 millió a vállalkozók zsebében marad).
  Kiáramlik kb. 300 millió fekete bér. A járulék SZJA a vállakozólk zsebében marad, kb. 150 millió.
  A VEVŐK ZSEBÉBEN MARAD 250 MILLIÓ áfA.

  Ez 320 millió olyan kereslet a piacon ami felett az adócsalók rendelkeznek, az álam helyett. És a fogyasztói piac 70-80 % os külföldi részesedése szerint 210 millió külföldre távozik.

  Fejből írtam, lehet, hogy vannak tévedések, de a tendencia azt hiszem ez.

  Írtam elemzést, javasltot, kíváncsi leszek ki, kik értenek egyet ezzel.

  Üdv. István

  Milyen adó rendszert (alrendszert) szeretnénk?

  Válasz

  Zágonyi megjegyzése:

  T. István!
  Én is azok közé tartozom aki eddig inkább csak tanulgatott.
  De most írok, mert kérdeztél.
  Szerintem nem sarcot kéne szedni, hanem valós adórendszert kéne alkotni, melyben az adók az állam valós, szükséges kiadásait fedezi, és hagyja az embereket vállakozni. Persze ehhez meg kell hagyni azt a pénzmagot az embereknél, amivel minima el tudnak indulni. És ha már elindultak a kevesebből sokkal több lessz. “Sok kicsi sokra megy.”
  Tisztelettel: László

  Válasz

  István megjegyzése:

  Egyet értek, de szeretném tudni, a két adónemben mlyen mértéket tartanál nem “sarcnak”. Az ÁFA, ha van fizetni való, és az hatá5ridőre be is folyik, a szakma szerint tartós passzíva, az az olyan idegen forrás amiért nem kell akmatot fizertni. Ingyen használható. A miltik jól ki is használják, és ki is lobbizták maguknak, hogy folyamatos legyen a teljesítés, így van idejük kiszámlázni, beszedni. Különösen a közszolgáltatóknál.
  A járulékok pedig a bérhez kapcsolódó a személyi jelleű ráfordítások közöütt elszámolt összegek. Azt nézném meg ennek milyen aránya van a többi uniós országban.
  Úgy látom a baj a pénzügyi fegyelemben van, és abban , hogy nincs oiac.Üdv. istcván Lehet, hoyg rosszul látok, de nyissátok már ki a szemem, ha kérhetem.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves László,

  valóban jobb lenne, ha nem lenne ennyire kényszer, és inkább büszekségből lehetne adózni, nem?
  Ha egy kis lélegzethet jutnának a vállalkozók, akkor hamarosan meghálálnák magasabb befizetett adókkal. :)

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves István,

  nem tudom, hogy mekkorák ezek a számok a valóságban pontosan, de amiket jrtál nagyságrend, már az is elég komoly, nem? :)

  Válasz

 • István szerint:

  Azért két részletben írtam, mert közben a program megszakított azzal az üzenettel, hogy ” azonos hozzászólást észleltem…” ??? Üdv. istván

  Válasz

 • Én már régebben megírtam a történetemet, de nem tettem fel a blogra.
  Nyugdíjas egyéni vállalkozó vagyok és mostanában az alábbi adókat fizetem:
  - szja (persze a jövedelmem a nyugdíj tetejére rakva!)
  - egészségügyi hozzájárulás
  - az egészségbiztosítási alapot megillető bevétel
  - a nyugdíjalapot megillető bevétel(ennek 0.5%-át havonta visszakapom nyugdíjemelés formájában)
  - iparűzési adó
  Ha ezeket összeadom, akkor a teljes nyereségemnek mintegy 55%-át vonják el.
  Régebben még voltak néha olyan partnereim, akik számla nélkül is vásároltak, de manapság ez teljesen megszűnt. Ilyen mérvű adóelvonás mellett,bizony, néha jól eshetne egy kis számla nélküliség (adóelkerülés), de,feltehetőleg azért, hogy jól aludjak,nálam a számlanélküliség teljesen megszűnt, a partnereim sem igénylik ezt a módot.És hát én sem.
  Azért néha nekem is kinyílik a bicska a zsebemben, ha az un. arányos közteher viselésről papolnak a médiában. Könnyű azoknak, akik nagy pénzekért dolgoznak a közszférákban, állami cégeknél stb. Az ő fizetésüket, sőt az adójukat is végül mi fizetjük meg, az állam csak ismételten újraosztja azt.Ők nem vállalnak kockázatot,nem fenyegeti őket az esetleges csőd, az összegyűjtött vagyon,egzisztencia elvesztése sem.
  És ha én fejleszteni akarok, akkor is csak a fentiek szerint megcsapolt jövedelmemből tehetem.Az árukészletem előállítását
  előre meg kell finanszíroznom, néha hónapokkal előre, arra számítva, hogy a partnereim majd jönnek a termékeimért. Arra alig van példa, hogy konkrét megrendelésre gyárthassam a termékeimet, az előfinanszírozás meg teljesen kizárt.
  Szóval az adórendszert csak az szja, iparűzési adó szempontjából figyelni, értékelni egy kissé fals dolog.

  Válasz

  István megjegyzése:

  Csak azt kérem, mindenkitől, sorolja fel az adóit, és a fizetett összegeket. Az adókat, és adja öszze.
  Majd a nyugdíj és egészségbiztosításokat is. És a hozzájárulásokat és járulékokat. Ezek nem adók hanem biztosítások! Ítéljétek meg, melyik a sok, miért mit ígér az állam, mint közsuolgáltatást ill. “ellátást”. Mi az ami szerintetek nincs jól?
  Sok a adó és kevés aközszolgáltatás, ill. rossz a minősége?
  Sok a biztosítás és kevés az ellátás ill. rosz a minősége? (70%-ról 60-%-ra csökkent a táppénz, :) Többet nem írok, mert már megint nem látiom mit írok, csak késve jelenik meg a begépelt szöveg és nincs időm a hibákat se kijavítani. Érsétek jól. Üdv. István

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Szia IStván,

  pedig már örültem, hogy rendbejött a géped! :)
  Nekem speciel a társadalombiztosítási rendszer nem jön be, és a progresszív SzJA.
  EVA rendben, TA lehetne 10%, de oké.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Ádám,

  megértem, amit írtál. Örülök, hogy Te is fehér területen működsz, még akkor is, ha ez néha bizony nagyon nehéz.
  A nyugodt alvás azért mindent megér.
  A bevételek fenntartásához pedig most több ügyfelet kell megkeresni ajánlattal, mint korábban!
  És akkor nem kell az adóból elvenni mindeféle trükkel. :)

  Válasz

 • Julcsi szerint:

  Milyen jó lehetett a középkorban ! Kifizették a tizedet, tudták, hogy nem kapnak érte semmit (de legalább szép templomokat építettek).
  Most kifizetjük a kb. 55%-nyi ilyen-olyan elvonást, a megszerzett adózott forintjainkkal elmegyünk a boltba és fizetünk további 25% ÁFÁ-t, ha utazunk, fizethetünk autópálydíjat is, bizonyos termékek árában fizethetünk ÁFÁn kívül még jövedéki adót is és amikor odajutunk, hogy valamit kellene kapnunk (pl. nyugdíj, kórház, táppénz, óvoda, bölcsi vagy iskola) akkor a várólistára kerülhetünk nagy kegyelemből s legyünk hálásak irányítóinknak, hogy tudnak szabadpiacon hitelt felvenni, hogy ne menjen csődbe az ország. Valami nagyon nem stimmel.
  Ezzel együtt egyetértek, jobb választás fizetni és jól aludni, mert ha egyszer idegösszeroppanást kapunk, az meredek lejtőre vezet.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Julcsi,

  teljesen egy vélemnyen vagyunk ezzekkel a gondolatokkal, amiket írtál! :)

  Válasz

Itt lehet hozzászólni !

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés

Naptár
október 2009
H K S C P S V
« szept   nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Huszárvirtus

Huszárvirtus az értékesítésben

Szeretnél-e egy ennyire hatékony értékesítői egységet a cégedben, amely őrületbe kergeti a konkurenciádat, miközben te képes leszel annyi eredményes "huszárt" előállítani, amennyit szeretnél?
Kattints a képre!

Huszárvirtus

Családi Életvezetés

Családi Életvezetés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Cashflow Családi Életvezetés

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés