Vajon milyen lenne az ideális Adórendszer?

Mi az alapvető bajom az adórendszerrel?

mi a helyes adózás?Tévedsz, nem azzal van a gondom, hogy fizetni kell. Ez a tény számomra elfogadható. Amivel gondom van, az egy egyszerű technikai összefüggés.

Tegyük fel van két kisgyermeked. Az egyik lusta, mint a dög, a másik szorgalmas, és folyamatosan segít neked a háztartásban.

Ki van alakítva, hogy egy felmosásért 500 Ft zsebpénzt lehet szerezni, a szemét kiviteléért 350 Ft-ot, egy ablakpucolásért pedig 800 Ft-ot.

A szorgalmas gyerkőcöd nyomul, mert van egy terve, hogy kisvasutat akar venni magának, és erre gyűjti a pénzét. Egyik munkát végzi el jól a másik után.

A másik kölök ül a TV előtt, legfeljebb néha beleszól abba, hogy a tesó mit hogyan csináljon, de nem segít neki.

Sőt, még rossz hírét is kelti a szorgalmasnak, hogy milyen rosszul végzi a munkáját., és ezt tudatja is veled. Te pedig ezt el is hiszed.

Eljön a hétvége, a zsebpénz fizetés ideje. A szorgalmas gyerek keresett 3240 Ft-ot, amivel ismét nagy lépést tud(na) tenni a kisvasút felé.

De ekkor Te, szülői hatalmadnál fogva elveszel ebből a 3240 Ft-ból mondjuk 1800-at, és a lustának adod, azzal a magyarázattal, hogy hát ő érte is felelősséget kell vállalnia valakinek, és különben is, ha nem lenne, akkor nem kapnál elegendő információt arról, hogy a szorgalmas gyereked hogyan végzi a munkáját.

Nos, ugye nem kell magyaráznom, hogy mennyi ideig lesz szorgalmas a szorgalmas. Amint ő teljesen elveszti a motiváltságát, és leáll a takarítással, akkor az alábbi dolgok fognak történni:

 1. nem lesz kitakarítva
 2. a lusta is, és a szorgalmas is éhen hal

Ehelyett talán ésszerűbb lenne, ha a szorgalmas megkapná azt, ami jár neki, és a lusta elgondolkozna azon, hogy nem kellene-e neki is valami munka után néznie, mert amíg nem termel, addig senki nem fogja gondját viselni.

Ekkor lehet, hogy végre minden gyerek nekifeküdne a munkának, és mindenkinek lenne kisvasút, kiskocsi és kisház, amivel tud játszani a munka után.

Ja, és közben ki is lenne takarítva! :-)

Ajánlom másoknak is:
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Digg
 • Facebook
 • blogtercimlap
 • LinkedIn
 • Live
 • MSN Reporter
 • blogmarks
 • MyShare
 • MySpace
 • NewsVine
 • Technorati
 • RSS
 • Mixx
 • Twitter

21 hozzászólás “Vajon milyen lenne az ideális Adórendszer?” bejegyzésre

 • István szerint:

  Kedves Zoltán!

  Mint minden példa, ez is sánta , ha onnan nézzük.

  Elosztás, ösztönzés, nevelés, szülői hatalom stb.. A feladat kiosztásnál, és az ösztönzési “rendszer kialakításánál” alkalmazásánál miért működik a hatalom már a családban is , sem racionálisabb módon?

  Sajnos amit én írogatok, az csak egyoldalú adat áramlás, és nem kommunikáció.

  Milyen a jó adórendszer?

  Az Ilyen kérdés nem jól feltett kérdés.

  Milyen a jó népességmegmaradási célok, és irányelvek.
  Melyek az ezeket szolgáló közfeladatok.
  A közfeladatok költség-forrás(adók és/vagy illetékek, ill. biztosítási díjjak-nyugdíj, egészségbiztosítás, munkanélküliségi, átképzési biztosítás, szociális hozzájárulás)
  Én a szuperbruttósítás a költségvetési tervezés megreformálásának a biztosítások különválasztásának a híve vagyok, olyat, hogy adó rendszer nem ismerek, csak alrendszerként (a költségvetési feladatok költségtervezésének alrendszereként tudom a kezelését javasolni.

  A költségvetési feladatok között pedig elsőrangú feladat a szociális ellátás, és az oktatás, amelynek legyen számonkérhető minimális hatékonysága, hogy a népesség ne kerüljönegyre nagyobb hányada ne kerüljön a szociális hálóba!

  Üdvözlettel, Hollár István

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Szia István,

  nagyon érdekes témát vetettél fel – mint mindig -, ugyanakkor én nem arra igyekeztem a figyelmet irányítani, hogy jó-e vagy sem adózni, hanem hogy milyen lenne egy olyan rendszer, amely több bevételt hozna ÉS ezzel egyidejűleg kisebb terhet jelentene a termelőknek.
  Ezért mutattam be egy egyszerű összefüggést, ami szerintem nagyon is az alapja annak, hogy miért érzékeny ennyire a vállalkozói kör az adófizetésre.
  Örülök, hogy ilyen sok a hozzászólás, és tényleg akár ki is kerekedhet valami ebből.

  Üdv: Zoltán :)

  Válasz

 • Tibor szerint:

  Darázsfészekbe nyúltál … amúgy igazad van.
  További gond, hogy ha valaki 10 egységet keres, az 1 egységet adozik, aki 100 egységet keres, az nem 10 egységet adózik hanem 40 egységet. Mikor erre szorgalmas gyerekünk ráébred az ám az igazi pofon!

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Szia Tibor,

  a darázsfészekkel egyetértek, széles moysolyra derültem a sok hozzászólás láttán. :)
  Sebaj, az már látszik, hogy ez egy érzékeny téma.
  Én pedig épp azt akartam érzékeltetni, hogy miért is érzékeny.
  Eddig rengeteg vállalkozóval beszélgettem az elmúlt 15-16 év alatt.
  Egyiknek sem volt baja azzal, hogy adózzon. Egy szociális vállalkozó hajlandó (és képes is) adózni.
  Amivel gond van, hogy minél többet termel, annál többet adózik, hogy eltarthassa azokat a munkaképes embereket, akik nem dolgoznak jelenleg.
  Talán Magyarországon engedte ki – ha jól emlékszem – a legelső “demokratikus” kormányunk a munkavégzés alól a legtöbb embert.
  A gyerekeket és az öregeket eltartja szívesen a termelő réteg, de a henyélőket, és a herdálókat már kevésbé.
  És ténylegesen az a helyzet, hogy amikor a termelő, adózó emberek megelégelik ezt a rendszert, akkor mindeki éhen hal.

  Válasz

 • Tibor szerint:

  Istvánnak válasz – a népességnél nem minden a mennyiség, a minőség is fontos. Jó lenne, ha a “szorgalmas gyerek” szaporodna, nem a “lusta gyerek” …

  Válasz

 • eeva szerint:

  Kedves Zoltán!

  Jó a példa és talán itt Magyarországon életszerű szaga is van, ugyanakkor én meg azt gondolom, hogy eleve másképp kell hozzáállni a foglalkoztatás, a bérek – adók, és a munka nélkül élők kérdéséhez. Manapság az emberiség létszáma sacc/kb 6,5 milliárd, azaz ötször annyi mint 100 évvel ezelőtt volt. Tennivaló meg nincs ötször annyi, sőt a technikának hála egyes foglalkozások teljesen eltűntek a világból. Nincs mivel lefoglalni az emberek szabad kapacitásait (legalábbis még nem találtuk ki mivel lehetne).

  Kövezzetek meg, de én pesszimista vagyok ebben a kérdésben és nem hiszem, hogy a motiváció elégséges – egészen másra van szükség, át kell gondolni a (köz)gazdaságot megalapozó tanokat és rá kell vetíteni a mai kor problémáira. Egyből ki fog derülni, hogy már a Marshall-keresztnél kezdődnek a gondok (mert már rég nincs piactisztító ár, csak kereskedői érdekek / kartellek, akik a kezükben tartják a termelőket / beszállítókat, vagy mondhatnék bankos, multis, akármilyen példát – sajnos).

  Meggyőződésem szerint a valós állapotok felderítése és az adekvát válaszok hozzák meg a kivezető út reményét nem “csak” nekünk itt ezen a 93 ezer négyzetkilométeren, mert ha tetszik – meg ha nem akkor is függünk a körülöttünk élőktől. Alapvető emberi értékeket (értékrendet) kell visszaállítani, mert amíg a kis- és nagykirályok világát éljük mindig vissza fogunk jutni a gödör aljára. Lehet az adórendszert piszkálni, de míg a nála sokkal összetettebb rendszerek nem működnek (jól), addig kár a gőzért, mert semmi látszatja nem lesz.

  Hogy konkrétumot is mondjak:
  Sokat gondolkodom én is ezen a kérdésen, és eszembe jutott például, hogy itt Magyarországon az egy dolgozóra jutó eltartottak (munkanélküliek, gyerekek, nyudgíjasok, állami alkalmazottak) száma kb. 7 fő, vagyis minden dolgozó embernek cca. 1.000.000,- Ft / hó fizetést kellene adni, amiből vissza kellene juttatni az államnak a 70-75 %-át ahhoz, hogy mindenkinek jusson valamennyi (a dolgozónak több, az eltartottaknak kevesebb). Na, ettől a bérszinttől jó messze vagyunk (kivéve persze a szintén eltartott közlekedési vállalatok felső rétegét). A cégektől származó adóbevételből meg lehetne fejleszteni (utat, vasutat, légikikötőt, turizmust, stb.) és szolgáltatni. Erre biztos sokan a fejükhöz kapnak, hogy ez “nem normális”, de mondjanak jobbat! Az persze lehet, hogy a cégek nyeresége alatta maradna a jelenleginek (bankok és multik első helyen sírnának), de legalább lenne értelme.

  A kérdés az, hogy a sokat hangoztatott társadalmi felelősségvállalás mit is takar: azt ugye nem engedheti meg az ország, hogy emberek éhen haljanak, azt meg az adófizetők nem akarják, hogy potyautasokat tartsanak el. Valahol a kettő között azonban meg kell találni a megoldást – méghozzá gyorsan. Ha csak az adórendszeren múlik, akkor könnyen megúszhatjuk – és megkövetlek, de félek ennél többre lesz szükség.

  Kedves Cash Flow Mérnök! Minden tiszteletem azért amit teszel, bárcsak ne szélmalomharc lenne – szívből kívánom valamennyiünk érdekében!

  Szép napot!

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Szia EEva,

  látom, nem vagy kezdő gondolkodó a szakmában :) . Én nem vagyok adószakértő, de azt érzem, hogy miért szorít a dolog.
  Én egyébként 100%-ban minden adót befizetek, és igyekszem előbb rájönni, mint az APEH, ha esetleg valamit elrontottunk a könyvelővel. :)
  Amúgy a teljes képhez tartozik az is, hogy épp a közelmúltban volt nagyon jó tapasztalatom a pécsi APEH-ben. Képzeljétek el, ott is mberek dolgoznak, és segítőkészek! És korrektek! Le a kalappal!
  Na, de vissza a témához: az adórendszer egy tényező a világban, vagy Magyarországon, amely nyomja az oldalunkat. Gondoltam, hogy felvetem ezt a témát, hatha kisül valami értelmes. :)

  Mégegyszer köszi a hozzászólásod, nagyon élveztem!

  Üdv: Zoltán

  Válasz

 • Barista szerint:

  Kedves Zoltán és István!
  Mindketten rendkívül fontos témát feszegettek különböző nézőpontból, de attól tartok, hogy mindaddig, míg a társadalom és a gazdaság szereplőit csupán pénzügyi oldalról vizsgáljuk, esélytelen a felvetett kérdésekre érdemi választ találni.
  Nézzük csak!
  A társadalom úrnak szólítja a tisztességtelen jövedelemszerzés következtében tehetőssé vált tagjait. Sőt! Előre köszön neki! A legcsekélyebb megvetést sem tanúsítja irányába, piaci szereplőként, cashflow eredményeinek javítása érdekében még küzd is azért, hogy a jövedelem egy része nála csapódjon le.
  Ezzel szemben az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került tagjait ugyanazzal a megvetéssel szemléli, mint a Zoltán által bemutatott henyélő “Tücsköket”.
  Mindaddig, amíg a becsület, tisztesség, szorgalom, hazafiasság nem nyer méltó megbecsülést a társadalomban, az ilyen típusú kérdések csupán egy baráti borozgatás tautologikus témái lehetnek.

  Tóth Sándor

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Szia Barista,

  egyetértek azzal, amit írtál!
  Arra gondoltam, hogy valahol el kellene kezdeni.
  Az egyik ilyen kezdési pontom, hogy igyekszem sikeressé tenni azokat vállalkozókat, vállalkozásokat, akik szintén ezt szeretnék.
  Most egy másik, ilyen pont, hogy az adórendszerről eszmét cserélünk. Remélem érdemes lesz!
  Egy intelligens vitának, eszmecserének csak jó sülhet ki a végén. :)

  Üdv: Zoltán

  Válasz

 • A helyzet az, hogy ez egy igazságtalan helyzet a gazdasági működésünk alapjaiban. A rossz statisztika díjazása, és ugyanakkor a jó statisztika büntetése, egy pusztuló gazdasági működést idéz elő, ami pedig kizárólag a káosz kalmárainak kedvez. Ki kell törni belőle, melyet egy vállkozói összefogással meg is tudnánk valósítani. http://www.ksv.hu
  Nézzétek meg, és csatlakozzatok! Julianna

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Julianna,

  nos, én is épp ezt szerettem volna kihozni az írásomból, köszi, hogy ilyen szépen, világosan odatetted nekünk! :)
  A KSV csapata mind barátom, támogassuk őket is, remélem elérik a változást, amit szeretnének!

  Üdv: Zoltán

  Válasz

 • István szerint:

  Kedves Mindenki! Nagyon jó az együttgondolkodás! Talán lesz is belőle valami. A “lusta” inkább társadalmi összteljesítmény, elenyésző szülői részesedéssel, a gyerek az szülői összteljesítmény, és felelősség, adott társadalmi keretek között. István

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Szia István,

  tényleg jó, hamarosan jelentkezem a következő bloggal ebben a témában!
  Addig is jó termelést!

  Üdv: Zoltán

  Válasz

 • petiahegyről szerint:

  Kedves István!

  Ez a közösségi duma nagyon jó, különösen egy volt apehostól

  Válasz

 • eeva szerint:

  Kedves Zoltán!

  Köszönöm a reagálást! Örülök, ha Neked is vannak jó APEH-os tapasztalataid. Nekem is, de sajna akad kisstílű és bosszantó bürokrácia még mindig – ugyanott. Az a lényeg, hogy a szolgáltató hatóság (képzavar?!) csírái már bontakoznak.

  Egyébként APEH-tól független személyes tapasztalatom, hogy minél messzebbre megyünk a fővárostól annál több kedves emberrel találkozhatunk. Magam vidéki születésű, bő 10 éve pesti lakos vagyok, rendszeresen utazom vidékre és van ott magánjellegű + üzleti kapcsolatom egyaránt. Ha zongorázni tudnám a különbséget nem itt írogatnék… :)

  Kedves Mindenki!

  Egyetértek mindazokkal, akik az együttgondolkodás mellett voksolnak, és jó volna ha sokan és több időt tudnánk erre szánni, mert ennek az országnak mindig is jelentős szellemi tőkéje volt és meggyőződésem, hogy van a mai napig. A jó értelemben vett józan parasztészre van itt szükség, nem kell feltalálni a spanyolviaszt, ahogyan Barista is és magam is írtam feljebb – értékrend!!!, és helyükre kerülnek a dolgok. Na persze nem egyből és nem maguktól, de talán csak a kezdet nehéz.

  Elő kell törniük a tudással, tapasztalattal és önzetlen elszántsággal bíróknak, és meg kell találnunk magunk között azt a karizmatikus egyéniséget, aki mögé – mellé érdemes felsorakozni. Én ebben hiszek és ezért teszek.

  Szép estét és jó pihenést!

  Válasz

 • István szerint:

  A jó szándék az igyekezet, a becsület és a “paraszt ész” hiányzik azt hiszem.
  Sajnos lehetetlen ide írni, mert az utolsó karakter leütése után, kb. 15 mp. amíg mejelenik a begépelt szöveg.

  Válasz

 • mgy szerint:

  Bocs, de a példa nem egyszerűen sántít, hanem nagyon rossz! A gyerekeidet természetesen eltartod legjobb képességeid szerint, akár segítenek a háztartásban, akár nem. Az extra zsebpénz _ezen felül_ van, és nem értem, miért kellene nem megadni valakinek, ami az elvégzett munkájáért _előre_ meg lett ígérve. Ennek semmi köze az adórendszerhez!

  Az ÁFA-változtatásokat leszámítva év közben nem változnak az adótörvények, pontosan ki tudom számolni, hogy egy munkáért mennyit számlázva mennyi nyereségem lesz, utólag legfeljebb a “kedves” megrendelő szól bele, amikor az elismert, leigazolt számlát nem fizeti ki. De ez más kategória…

  Azon kívül több okból óvatosan bánnék a “lusta” és “szorgalmas” jelzőkkel, mégha idézőjelben vannak is. A feleségem 28 év nagyon magas szintű, kitüntetéssel elismert pedagógusi munka után 140 ezer Ft nettó keresményt hoz haza. Ő most akkor “szorgalmas”, vagy “lusta”, adni kellene neki még, vagy inkább elvenni tőle? Nekem az adóm sokkal több, mint az ő keresete, ami számomra rendben is van, mert így jut belőle anyukám nyugdíjára és a gyermekeim által igénybe vett minden olyan szolgáltatásra, amelyet ingyen, vagy jóval a költségei alatt kapnak az államtól. Enélkül nem lenne működőképes a társadalom.

  Ahogy föntebb már valaki megjegyezte, az adó nem csupán pénzügyi kérdés, és messze nem csupán a vállalkozóké! Ettől még lehetne és kellene, hogy sokkal ésszerűbb és átláthatóbb legyen.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves MGy,

  megértem a nézőpontod. Sajnos a fix fizetés – amin például a feleséged van fizetve – eleve bünteti a termelést, ugyanis megfosztja a személyt attól a lehetőségtől, hogy többet tudjon hazavinni több termelés esetén.
  Lehet, hogy rosszul fejeztem ki magam korábban, nyilván én is az mellett állok, hogy ha valaki termelt, akkor arányosan kapja meg érte a pénzt, és ebből ne kelljen nagyobb % adót fizetnie cdak azért, mert sokan mások nem termelnek annyit.

  Üdv: Zoltán :)

  Válasz

 • Xenical online szerint:

  A blog valoban hasznos az emberek. Olcso orlistat

  Válasz

 • black hattitude szerint:

  Hi,

  thanks for the great quality of your blog, every time i come here, i’m amazed.

  [url=http://black-hattitude.black-hattitude-black-hattitude.com]black hattitude[/url].

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Hi Black Hattitude,

  thank you for the acknowledgement!
  Hopefully soon the Cashflow Engineer will be launched in Canada first, then in the US.

  Válasz

Itt lehet hozzászólni !

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés

Naptár
szeptember 2009
H K S C P S V
« aug   okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Huszárvirtus

Huszárvirtus az értékesítésben

Szeretnél-e egy ennyire hatékony értékesítői egységet a cégedben, amely őrületbe kergeti a konkurenciádat, miközben te képes leszel annyi eredményes "huszárt" előállítani, amennyit szeretnél?
Kattints a képre!

Huszárvirtus

Családi Életvezetés

Családi Életvezetés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Cashflow Családi Életvezetés

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés