Mi alapján kell kiutalni a kiadásokra a pénzt?

Egy egyszerű szabály, amelyet ha betartasz, akkor nem érhet nagyobb pénzügyi baj…


pénzügyi tervezésA gazdasági világválság most is, mint már több alkalommal a történelem során, rámutatott egy alapvető összefüggésre, amelyet egy vállalkozó is ki tud használni.

A történethez célszerű megnézni, hogy maga a pénz honnan származik.

Nos, mivel nehéz volt cipelni magaddal az elkészített termékedet, mondjuk egy gémes kutat, és nehéz volt megtalálni épp azt a személyt, akinek épp egy ilyen gémes kútra volt szüksége, ezért törvényszerűen létrejött egy értékes dolgokat helyettesítő eszköz, a pénz. Ez az a helyettesítő, amely kvázi egy igazolás arról, hogy te létrehoztál valami értékes dolgot.

Ez a pénz lényege: értékes, elcserélhető dolgokat képvisel.

Mindaddig, amíg a forgalomban pénz és a megtermelt értékes javak egyensúlyban vannak, addig nincs baj. Azaz, amíg a reálgazdaság termel, és ezzel arányosan keletkezik új pénz, amely forgalomba kerül, akkor a gazdaság folyamatosan képes a fejlődésre.

Amikor azonban a pénz mögött nincs semmi – sem aranyfedezet, sem megtermelt áru, sem semmilyen más érték – akkor a pénz bajba kerül, értéktelenedik.

Amikor a pénzvilág szereplői különféle varázslásokkal – pl számviteli fel- és leértékelésekkel, vagy csak egyszerűen több pénz kinyomtatásával és forgalomba helyezésével manipulálják a pénz mennyiségét, és eközben valójában nincs a többlet pénz mögött valós termelés, akkor a pénz előbb vagy utóbb bajba kerül, és a gazdaság beomlik.

Ha most megvizsgáljuk a cégedet akkor ebben a mikroklímában is érvényes ez a tétel: annyi pénzt tudsz csak adni a vállalkozásodnak a működésre, amennyit az megtermelt.
Ha nem így teszel, akkor a céged bajba kerül, mert kívülről vagy kénytelen pénzt behozni – pl. banktól – és emögött a pénz mögött nincs ott a te termelésed.

Tehát, a lehető legjobb, amit tehetsz, ha a bevételeiddel arányossá teszed nagyon gyorsan a kiadásaidat, és beépítesz egy tartalékot is a “kiadások” közé, azaz úgy teszel, mintha kiadnád, de valójában ez egy olyan kiadás lesz, ami végül egy elkülönített számlára kerül, mint tartalék. Ezt egyszerűen nyomon tudod követni az ingyenes Cashflow Előrelátás szoftverrel.

Vegyünk egy élő példát: mondjuk építőipari cég vagy, és kapsz 40% előleget a munkádra. Ebből kell vásárolnod ugyan kb 10%-ból gépeket, de a maradék elvileg majd a kiadásaid fedezésére lesz fordítva.

Nos, itt két út áll előtted: a) máris felhasználod a megkapott előleget a kiadásaid fedezésére, vagy b) elkülöníted ezt az összeget, és csak a teljesítéseddel arányosan használod fel ezt az előleget a kiadásokra.

Ez utóbbi esetben végig megtartod az egyensúlyt a pénz és a termelésed között, azaz stabilan tartod a saját céges “mini-gazdaságodat”, és így nem is fogsz bajba kerülni.

Persze, lehetséges, hogy ez a cég olyan állapotban van, hogy már nem tudja visszatartani az előleget, és kénytelen kifizetni a felhalmozott adósságait, de ez mindössze csak annyit jelent, hogy már korábban megszegte ez az egyszerű szabályt: csak a termeléseddel arányosan használj fel bármilyen bevételt.

Az ideális állapot az, amikor a cég minden héten pénzügyi tervezést készít, és előre tervezi mind a bevételeit, mind a kiadásait. Rendet visz a pénzügyi folyamatokba, szabályozottá teszi a pénz áramlását a cégben. Így elkerüli azt a helyzetet, amikor lényegesen többet költ, mint amit megtermelt.

Horváth Zoltán
Cashflow Mérnök

Ajánlom másoknak is:
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Digg
 • Facebook
 • blogtercimlap
 • LinkedIn
 • Live
 • MSN Reporter
 • blogmarks
 • MyShare
 • MySpace
 • NewsVine
 • Technorati
 • RSS
 • Mixx
 • Twitter

2 hozzászólás “Mi alapján kell kiutalni a kiadásokra a pénzt?” bejegyzésre

 • Ha penzugyek szerint:

  Az egyik legfontosabb dolog, amit a pénzügyekről és a gazdagságról érdemes megtanulni, hogy nincs egyszerű és rövid útja a meggazdagodásnak, ugyanakkor nagyon jól kitaposott, megoldások állnak rendelkezésre a vagyon lassú, de folyamatos gyarapításához.

  A célok az egyik alapvető építőelemei a sikerességhez vezető útnak.Pénzügyi célok nélkül nincsenek irányok, így könnyedén olyan helyen fogod elkölteni a pénzed, amit később megbánsz.

  Az első és legfontosabb, hogy figyelj oda a legalapvetőbb pénzügyi alapelvre, ahhoz, hogy leküzdhesd a hiteledet, hogy megtakaríthass pénzt, vagy gyarapítsd a vagyonodat, többet kell keresned, mint amennyit költesz. Ezt nem lehet megkerülni.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves “Ha Pénzügyek”

  teljesen egyetértek veled. A célok, így a pénzügyi célok is kulcs egy egészséges pénzügyi helyzet felépítésében.
  A gyors meggazdagodásban én sem hiszek, minden esetben komoly termelés áll a háttérben (nem a bűnözőkre gondolok).
  Egy biztos: sokat tudunk tenni annak érdekében, hogy a cégünk pénzügyileg stabillá váljon, és hatékonyan használja fel a megtermelt pénzeket.

  Válasz

Itt lehet hozzászólni !

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés

Naptár
augusztus 2009
H K S C P S V
« júl   szept »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Huszárvirtus

Huszárvirtus az értékesítésben

Szeretnél-e egy ennyire hatékony értékesítői egységet a cégedben, amely őrületbe kergeti a konkurenciádat, miközben te képes leszel annyi eredményes "huszárt" előállítani, amennyit szeretnél?
Kattints a képre!

Huszárvirtus

Családi Életvezetés

Családi Életvezetés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Cashflow Családi Életvezetés

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés