A Gazdasági Rádióban a számvitel és a pénzügy összefüggéseiről kérdezték a cashflow mérnököt.

Vajon miért próbálják a vállalkozók számviteli adatok alapján tervezni a jövőt?

Mi a különbség a számvitel és a pénzügy között?Ha időnként neked is meggyűlik a bajod azzal, hogy a számvitelesek csak utólag tudnak neked számadatokat adni, mert ledokumentált események alapján dolgoznak, akkor hallgasd meg a riportot, melyben egy szemléletes példán keresztül megvilágítom a különbséget a pénzügy és a számvitel között.

A Gazdasági Rádióban a számvitel és a pénzügy összefüggéseiről kérdeztek a válságtörő pénzügyi leckékben. Úgy gondolom, hogy vállalkozóként Te is hasznos információkhoz juthatsz, ha van most 10 perced.

Ezen túl a riportban megosztok veled egy milliókat érő tippet a kinnlevőségek behajtásáról. Ezzel a módszerrel az egyik partnerem, aki konzultációkat vesz igénybe tőlem, két hét alatt 300 MFt kinnlevőséget hajtott be.

A 10 perces riportot itt tudod meghallgatni a számvitel és a pénzügy közötti összefüggésről:

Ha inkább szívesen olvasnád ezeket a gondolatokat, akkor letöltheted pdf-ben is.

A riport nyomtatott változatából elolvashatod a számvitel és a pénzügy közötti összefüggéseket:

Ha tetszett a riport, és szívesen elmondanád a véleményedet róla, akkor szívesen olvasom itt a blogon!

Horváth Zoltán
Cashflow mérnök

Ajánlom másoknak is:
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Digg
 • Facebook
 • blogtercimlap
 • LinkedIn
 • Live
 • MSN Reporter
 • blogmarks
 • MyShare
 • MySpace
 • NewsVine
 • Technorati
 • RSS
 • Mixx
 • Twitter

4 hozzászólás “A Gazdasági Rádióban a számvitel és a pénzügy összefüggéseiről kérdezték a cashflow mérnököt.” bejegyzésre

 • rendszermester szerint:

  Tisztelt Horváth Zoltán!

  A technika mai szinvonalán már lehetséges, (ilyen az általam fejlesztett Ypszilon 2000 Integrált rendszer is) a gazdasági események valós idejű rögzítése egy rendszerben. A rendszer képes lehet; (az egyém képes is) ;
  -a tervezett gazdasági események értékelésére, árajánlatok és/vagy utolsó beszerzési árak alapján,
  - a megvalósult események: péntügyi
  : számviteli
  : adózási
  adatainak rögzítésére és feldolgozására. Tehát a számvitel és a pénzügy csak annyiban válik külön, amennyiben két személynek is van jogosultsága. Csak az a kifizetés indítható, akár pénztárból, akár bankból, amelyhez tartozó bizonylat a rendszerben rögzítve van és azt “utalványozták.”
  A pénzügynek “nincs munkája” ha a partnerek korrektek, betartják a fizetési határidőt és azt úgy értelmezik, hogy akkor van teljesítve, ha a pertner számláján az összeget jóvá írták! (mint a bankokban is.)Ha a partner korrekt és fizetésképtelenségéről (ez hitelképességének elvesztését is jelentheti) időben értesít akkor magunk tudhatunk még idejében (fizetési határidőn belül) intézkedni, hogy megtartsuk fizetőképességünket, és ne engedjük azt tovább gyűrűzni.
  A pénzügynek, különösen ma a szerződéskötések előtt van , lenne szerepe, és az üzleti tervezésben! A mai cégvezetők pedig élvezik azt a szabadságot és … ot amit a szerződéskötést megelőző alkuban gyakorolhatnak, soha sincs melettük a pénzügyes, aki a napi likviditási tervet a tervezett ügylet miatt megvizsgálná, és vagy úgy hagyná jóvá ahogy van, vagy még egy szerződést javasolna a bankkal.
  Általában egy gazdasági ciklus kifizetéssel (finanszírozási igény) indúl, amit saját tőke, idegen tőke (bank), szállítói tartozás (a fizetési határidő későbbi, mint a vevő teljesítés utáni fizetési határideje), más tartós passzivák (pl. beszedett de még nem esedékes adók)és az áru vagy szolgáltatás teljesítésével folytatódik és a teljesítést igazoló okmányok alapján kibocsátott számla ellenértékének határidőben történő megfizetésével fejeződik be. Pontosabban, a befolyt összegből a garanciális céltartalék képzésével.

  Ezért gondolom a pénzügy szerepét kicsit másképpen.

  Az ügyletek, szerződések ajánlati eredménykalkulációja alapján a szerződések megkötése és a teljesítés pénzügyi szemléletű valós idejű kulációja a feladat, mely a szerződésszegések miatti kamat, kötbér és bírság stb. terheket is tartalmazza. És persze itt már feladat a “tűzoltás” a képviselt érdekeinek megfelelő kompromisszumok kialakítása, vagy a jogi útra való terelése a folyamatoknak.

  A komplex tervezésnek meghatározó szerepe van a cég alapításában.
  Ennek fejezetei:

  Üzleti terv, a tervezett ciklusra(okra)
  Tevékenységi terv, az üzeleti tervvel összhangban,
  Tőke fedezeti terv, a tervezett ciklusra(okra)
  Számviteli, üzleti politika,
  Tőke hozam és megtérülési terv, a tervezett ciklusra(okra)
  Nyereség terv, osztalék terv, a tervezett ciklusra(okra)

  Ezeket a tulajdonosok hagyják jóvá!!!

  Éves (taggyűlés hatásköre) és rövidebb távú (ügyvezetés hatásköre)üzleti tervek,
  - értékesítés
  - termelés
  - erőforrás szükséglet
  - Költség
  - Bevétel
  - Eredmény terv, stb.

  A tervezés bázisa a számviteli adat.

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Hozzászóló,

  nagyon köszönöm az igen színvonalas és értékes hozzászólást!
  A nézőpontokkal teljesen egyet lehet érteni.
  Az elmúlt több, mint másfél évtizedben sajnos a tapasztalatom nem azt mutatja – tisztelet a kivételnek – hogy akár egy több milliárdos cégnél lenne hasonló tudatosság a pénzügy és számvitel feladatit illetően.
  És amennyiben nincs meg a tudatosság, akkor nem lesz kialakítva az a rendszer sem, amiről írtál.
  E tudatosság megteremtése szükségszerű, hogy egy ilyen rendszer, az valóban segítség legyen a vállalkozó számára, és ne csak egy “szükséges rossz”.
  Örülök, hogy létezel, hogy segítesz a vállalkozóknak az ilyen programok kidolgozásával! :)

  Horváth Zoltán
  Cashflow Mérnök

  Válasz

 • barista szerint:

  Tisztelt Horváth Zoltán!

  Először is Tisztelettel megköszönöm, hogy segítségemre sietett a Cashflow Előrelátással. Van azonban néhány kérdésem, mely lehet, hogy az Ön számára bugyuta, de a mai KKV. vezetők jelentős része, köztük én is sajnos csak saját kútfőből építkezve irányítjuk a vállalkozást. A program használata evidens, de mit kezdjek a múlttal? Mivel a vállalkozásom több éve működik, szinte lehetetlen kezdő 0 állapotot létrehozni a szállítói tartozások, a vevői kintlévőségek és egyéb folyamatban lévő ügyletek kapcsán. Márpedig a pénzmozgásomat és ezáltal a cashflowt ez jelentősen befolyásolja, mondhatnám azt is, hogy teljesen fals képet tud mutatni. Legalább is az én logikus gondolatmenetem alapján. Mit tanácsol? A program használatának kezdetekor készítsek egy kb. tökéletes átvilágítást, aminek eredményét már szerepeltetem az adatfelvitelben? Ne foglalkozzak az aktuális és tényszerű helyzettel, csak kezdjem el vezetni? De ebben az esetben mi értelme a használatának? Kezeljem a korábban keltezett kötelezettségeket aktuális kiadásnak, amikor teljesítem őket és ugyan így járjak el a bevétellel? Mire használható az így kapott információ? Összefoglalva! Életszerűségében miként és mire használjam a programot?
  További kérdésem? A rögzített adatokból egy pénzügyi állapot, illetve tervezett pénzügyi állapot kezd kirajzolódni. Túl azon, hogy szembesülök a tényekkel és rávilágít az esetleges pénzügyi, vagy gazdálkodási gyenge pontokra, a tények egy részével nem lehet rövidtávon mit kezdeni. Lizingek, hitelek, bér és járulékok költségei gyakorlatilag állandóak. Ha a program célja csupán a szembesítés, akkor kiváló! Lát-e egyéb lehetőséget a használatában? Mit? Miként hasznosíthatom?

  Várva válaszát, elismerő tisztelettel,

  Tóth Sándor

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Sándor,

  tőled is elnézést kell kérjek, egy rossz technikai beállítás miatt nem jutott el hozzám, hogy moderálnom kellene egy bejegyzést.

  Szóval, a kérdés nagyon jó, köszönöm. Javaslatom:
  A Cashflow Előrelátás szofverben alapvetően a pénz mozgásait tudod lekövetni mind a múltat, mind pedig a jelent és a jövőt (tervezés) illetően.
  Ez a szoftver nem tartja nyilván a követeléseket, vagy tartozásokat. Viszont itt be tudod állítani, hogy mikor mennyit fogsz törleszteni a szállítóidnak, illetve mikorra tervezed a beszedéseket a vevőidtől. Értelemszerűen bruttóban kezeljük az adatokat, hiszen az ÁFA is befolyásoló tényező.
  Mindenképp érdemes egy “zárást” csinálnod a cégben, hogy lásd, “mi mennyi”, majd ezt követően tervezetten előre haladni a szoftver segítségével.
  És, ahogy írtad, kezd el vezetni, és a közben felmerülő kérdéseket akár megbeszéljük, akár meg is fogod tudni oldani.
  A szoftver, ahogy gondoltad, valóban szembesít. A probléma eddig is ott volt, csak legfeljebb nem látszott. A szoftver épp a szembesítésben segít, azaz épp a konfrontálásban (lásd 2009.07.21-i blog bejegyzésemet: “Mi az a tényező, ami a sikeres embereknek megvan, és a sikerteleneknek hiányzik?”). És ez már fél siker, hiszen ha ránézel, hogy mi a helyzet, akkor már van esélyed a kezelésre is. Amíg nem ismert a tény helyzet, addig nem is láthatunk semmit, nem is tudunk kezelni semmit.
  Tehát, ha már látod a problémát, akkot tudsz készíteni egy kezelési programot: mondjuk, a példa kedvéért, elhatározod, hogy 1 év alatt ledolgozod a tartozásokat. Ehhez be kell állítanod mondjuk havi 200.000 Ft törlesztési kiadást. Ez azonnal megterheli a jövőbeli likviditásodat, és a kumulált likviditási soron is látni fogod ennek a hatását. Ahol minuszba menne, arra hónapra elő kell állnod valamiféle megoldással, hogy ez ne történjen meg (pl több bevételt termelsz).
  Remélem tudtam ezen a példán keresztül segíteni, amennyiben van még kérdésed, írj!

  Üdv:

  Horváth Zoltán

  Válasz

Itt lehet hozzászólni !

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés

Naptár
július 2009
H K S C P S V
« jún   aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Huszárvirtus

Huszárvirtus az értékesítésben

Szeretnél-e egy ennyire hatékony értékesítői egységet a cégedben, amely őrületbe kergeti a konkurenciádat, miközben te képes leszel annyi eredményes "huszárt" előállítani, amennyit szeretnél?
Kattints a képre!

Huszárvirtus

Családi Életvezetés

Családi Életvezetés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Cashflow Családi Életvezetés

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés