A sikeres pénzkezelés titka a cashflow blogban

Mi az a tényező, ami a sikeres embereknek megvan, és a sikerteleneknek hiányzik?

sikeres pénzkezelésA mai gyorsan változó világban egy vállalkozó gyorsan zűrzavarba tud kerülni. Olyan nagy az információs terhelés, és oly sok hamis információ és hazugság van forgalomban, hogy nem csoda, ha egy cégvezető előbb vagy utóbb elveszíti a fonalat.

A zűrzavar nem egy kellemes állapot. Amikor ide kerül valaki, akkor megszűnik a kontrollja a dolgok felett, nem készül el a feladataival, nem hoz létre semmi értékes dolgot. Az események véletlenszerűen történek, és a személy lényegében sodródik a környezeti hatásokban.

Persze ez az állapot nem egyik napról a másikra következik be, hanem fokozatosan jut el ebbe az állapotba a személy.

Bizonyára láttál már ilyen munkatársat, aki egyszerűen nem tudta, hogy mi zajlik körülötte. A “szőke nős és rendőr” viccek sokasága szól erről a jelenségről, azaz amikor valaki annyira nincs képben az eseményekkel és összefüggésekkel kapcsolatban, hogy az már vicces.

Egy ilyen állapotban egy vállalkozó visszahúzódik attól, hogy szembenézzen a feladatokkal, azaz konfrontálja a teendőit, és lehengereli őt a sok elintézetlen dolog, megoldatlan feladat. Ilyenkor szoktak a vállalkozók munkatársakat hibáztatni, vagy még rosszabb esetben feladni az egészet, és csődbe jutni.

Pedig ez a zűrzavaros állapot kezelhető, és kell is kezelni annak érdekében, hogy a dolgok jó irányt vegyenek.

Hogy mi kell ehhez? Két fontos dolog: az, hogy szembenézzünk az adott feladattal, és egy technológia, amivel azt meg lehet oldani. A trükk az, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozunk, és nem próbálunk meg egyidejűleg sok dolgot kezelni.

Mit jelent az, hogy szembenézni, vagy konfrontálni a gyakorlatban? Egy példával szeretném ezt neked illusztrálni: a vállalkozó már hallott egy előadást arról, hogy cashflow kezelés. Logikus volt, megértette az összefüggéseket. Majd hazament, és nem vizsgálta meg a cégében a valós helyzetet, nem nézett szembe a valósággal, és emiatt nem történt változás a cégben. Ráadásul, mondjuk félév múlva ismét hall egy ilyen jellegű előadást, és azt gondolja, hogy “én ezt már tudom”.

Dehogy tudja! Nem tudja, mert nem nézett szembe a cégében a valósággal, és nem vitte végig a változást. Ha megtette volna, akkor tudná. De így nem!

Gondolj csak bele, hogy melyik a könnyebb számodra: beszélni vagy értekezni róla, tervezni, vagy végig konfrontálni a megvalósítását egy elképzelésnek?

Egy cégben zuhan az árbevétel. A tulajdonos két stratégiát követhet: egyrészt nekiállhat hisztizni, hogy ki mindenki más a hibás, hogy a cége ebben az állapotba jutott (= nem hajlandó szembenézni a dolgokkal), vagy másrészt nekiláthat felderíteni, hogy mit rontottak el, hogy elkezdett csökkenni a cég forgalma. Ez utóbbi hajlandó megvizsgálni a helyzetet, hajlandó felderíteni az igazi belső okokat, és hajlandó erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy javuljon a helyzet.

Szerinted melyik stratégiának van nagyobb esélye a sikerre? Szerinted melyik vállalkozó fogja nagyobb eséllyel megtalálni a megoldást, ami kihozza őt ebből a vészhelyzetből?

Szerinted melyikük fogja egyáltalán felismerni és kellően értékelni a megfelelő segítséget?

A sikeres emberek közös jellemzője, hogy végignyomják tűzön-vízen keresztül a megvalósulásig ez elképzeléseiket. Nem csak beszélnek róla. És érdekes módon, ők igazán értékelik, amikor valami gyakorlatias megoldást kapnak egy-egy problémájuk megoldására.

És a jó hír, hogy vannak gyakorlatias, hatékony megoldások a vállalkozók számára. De te is kellesz hozzá! Nélküled, illetve a konfrontálásra való hajlandóságod nélkül ugyanis nincs a Földön olyan tanácsadó, aki tudna neked segíteni, akár mit is állítanak!

Szóval a saját érdekedben a javaslatom a következő:

 1. vegyél egy dolgot, ami jelenleg problémát okoz neked
 2. vizsgáld meg alaposan, hogy milyen tényezők játszanak szerepet ebben a problémában, és hogy mik az ok-okozati összefüggések – azaz konfrontáld a helyzetet
 3. találd meg a probléma gyökerét
 4. találj erre egy megoldást
 5. kezeld a problémát
 6. vedd a következő problémát (megint csak egy problémát), és kezd újra a fenti folyamatot

Egyszerű? Igen, szinte banálisan az.

Mégis komoly, nagy céggel rendelkező vállalkozóknak tudtam már segíteni ezzel az egyszerű technikával, és amikor lekezelték az összes létező problémájukat, akkor arról nyilatkoztak, hogy utoljára gyerekkorukban érezték magukat ennyire felszabadultnak, és teljesen kitisztult a fejük, visszatért az alkotó energiájuk.

Nos, ez az a “Nagy titok”, ami elválasztja a sikeres embert a sikertelentől: a problémákkal való szembenézésre, vagyis konfrontálásra való hajlandóságuk. Ez minden.

Sok sikert!

Amennyiben tetszik a bejegyzés, és szívesen elmondanád a véleményedet róla, akkor szívesen olvasom itt a blogon!

Horváth Zoltán
Cashflow mérnök

Ajánlom másoknak is:
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Digg
 • Facebook
 • blogtercimlap
 • LinkedIn
 • Live
 • MSN Reporter
 • blogmarks
 • MyShare
 • MySpace
 • NewsVine
 • Technorati
 • RSS
 • Mixx
 • Twitter

4 hozzászólás “A sikeres pénzkezelés titka a cashflow blogban” bejegyzésre

 • rendszermester szerint:

  Kedves Horváth Zoltán!

  A PÉNZ, a sikeres pénzkezelés, tartalék képzés stb.nagy szakmai és etikai kérdések.

  Felvetik akár a pénzrendszer vagy annak számos funkciójának elavultságát esetleg károsságát. Minden esetre a forgalomban megjelenő pénzről nem lehet tudni a származását, az lehet saját tőke likvid eleme, de lehet teremtett pénz is. Azt gondolom, mindkét “származású” pénz mögött az eredeti tulajdonosok állnak, akik vagy maguk a menedzserek is a termelő cégben, vagy rábízták a pénzüket és az üzleti tervük megvalósítását “szakemberekre”, akiket szükség szerinti gyakorisággal kontrolálnak, elsősorban a hozamaik növelése, de a kockázataik csökkentése céljából. Az tehát a természetes, hogy rendre a hat pontból álló ciklust futtatják, és ha nem lehet a problémát a működőképességet fenntartva megoldani, akkor a “tőke” KIVONUL, a veszteséges területről.

  Ezt írja Ön:

  “Nos, ez az a “Nagy titok”, ami elválasztja a sikeres embert a sikertelentől: a problémákkal való szembenézésre, vagyis konfrontálásra való hajlandóságuk.”

  Én még hozzá teszem, a konfrontálódás = küzdőképesség, küzdelem. Küzdelem annak a csomónak a megoldására,

  - a társadalmak jelenlegi termeléstechnológiai szintjén és jövőbeni erőforrás ujratermelődésének figyelembe vételével kielégíthető szükségletei,

  - és a ténylegesen meglévő, a szükségletekre rugalmatlanul reagáló termelő kapacitások változatlan, vagy nem kellő ütemben fejlődő és alig, vagy egyáltalán nem szabályozott keretek között újra termelődik

  egyensúlytalan állapotot megoldására.

  A vevők szükségletei a piacon keresletként jelennek meg, és a kereslet a kereskedelem és marketing szűrőkön keresztül jut el a termelőkhöz. A kereskedelem osztja el , ki a termelési és ezen keresztül a vállalat, munkahely, népesség megmaradást jelentő feltételeket. A kereskedelem a bankrendszer a média és az állam (ezeknek jogi monopóliumokat és más előnyöket biztosítva ) és követelve a maga részét is, együtt jelentik azt a felületet, amivel a vállalkozásnak “konfrontálódnia kell. Nem is akár milyen ütemben, gyakorisággal és bizonytalansággal! Vajon ez a dolgok természetes dinamikája, vagy a gyorsított dinamika a biztosnság, a kontrol, a valódi versenyképesség elvesztéséhez vezet, és ahoz, hogy bár a megmaradásért való küzdő képessége az embernek alap ösztön, és még bír, addig képes is, és hajlandó is. De ha már nem képes, hiába hajlandó.

  Pillanatnyilag a “nagy halak” döntik el nem éppen tisztességes módon, versenyben, hol és kinek zzuhanjon az árbevétele, és a mögötte volt működő tőke hogyan értékelődjön és hová “vándoroljon”, a belőle mobilizálható rész.

  Probléma: kintlévőségek
  Tényezők: szerződések: jók, korrektek
  teljesítés: megtörtént, igazolták
  késedelmi kamat: megállapodás szerinti ( minimum banki pénzpiaci kamat)
  Kiegyenlítés nem történik: a vevő halogat, kamat elegedést kér, részlet fizetést igér, közben esetleg el is adja a céget.
  A probléma gyökere: a rossz társasági törvény, Btk, Ptk, és eljárásrendi törvények. Pereskedés esetén hosszú , éveken át nyúló perek, melyben az ügyvédek bírók is érdekeltek, sározódnak. És fordítva ülünk a lovon.
  Megoldás: 1, Jogalkotással, hogy kimondják az első tárgyaláson, hogy a követelés azonnal végre hajtható, és a végrehajtási támogatást az hitelező azonnal meg is kapja. A végrehajtás után az adós vélt vagy valós jogsérelme, szavatossági, vagy garanciális igénye miatt perelheti vissza annak elenértékét.
  2. Amit teljesítettem, jogom van jogkövetkezmények nélkül vissza venni. (bontás, vissza szállítás (azt, vagy azonos értéket, hatósági támogatással stb.)

  Kezeld a problémát: enenk megfelelően kötöm (jó jogi garanciális háttérrel ) a szerződéseket, melyeket nem akarnak majd megszegni, nem fizetéssel, melynek hosszú pereskedés és megítélt, de végrehajthatatlan követelés a vége.

  Miután itt elakadtam, ez az út járhatatlan (egyenlőre) a monopóliummal bíró partnerek pedig nem etikusak, tehát alkalmazkodva a környezethez kell megkísérelni a termelés reprodukcióját vagy felhagyását.

  A konfrontációnak csak az értelmesség adhat készséget és képességet.

  Válasz

 • Szabó Imre szerint:

  Szia László!

  Nem tudok máshol üzenni Neked, csak itt a blogon.

  Hogyan érvényesítsem az E-mail címemet?
  Milyen hivatkozást kell követnem?
  Szeretném letölteni az előrelátás szoftvert.
  Bár már regisztráltam, de sajnos még nem sikerült letöltenem.
  Nagyon bízom benne, hogy segít rendet teremtenem vele ebben a keszekuszaságban, amiben a pénzügyeim vannak.

  Válaszod várva, köszönettel: Szabó Imre

  Szabó Konyhastúdió
  8360 Keszthely

  Válasz

  Cashflow Mérnök megjegyzése:

  Kedves Imre,

  lehet, hogy a László téves? :) )
  A kérdésedre a választ elvileg a rendszergazdánk már leírta és elküldte neked.
  Ha mégis segítségre lenne szükséged, kérlek jelezd ismét.

  Üdv:

  Horváth Zoltán

  Válasz

 • Holbi szerint:

  Teljesen egyetértek Cashflow Mérnökkel. Sokkal, de sokkal nehezebb valamit végig csinálni, mint ötleteket gyártani.

  Én nemrég fejeztem be egy olyan projektet, ami előtte 8 évig szinte állt. Olyan emberek foglalkoztak vele korábban, akik szerettek beszélni a dolgokról, de nem néztek szembe azzal a ténnyel, hogy valakinek el is kéne végezni a feladatokat.

  Válasz

Itt lehet hozzászólni !

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés

Naptár
július 2009
H K S C P S V
« jún   aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Huszárvirtus

Huszárvirtus az értékesítésben

Szeretnél-e egy ennyire hatékony értékesítői egységet a cégedben, amely őrületbe kergeti a konkurenciádat, miközben te képes leszel annyi eredményes "huszárt" előállítani, amennyit szeretnél?
Kattints a képre!

Huszárvirtus

Családi Életvezetés

Családi Életvezetés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Cashflow Családi Életvezetés

Családi Élettervezés

Családi Élettervezés

Itt az ideje, hogy átlásd az összes pénzmozgásodat!

Családi Élettervezés